Григор Димитров изигра най-добрия си двубой през тази година и

...
Григор Димитров изигра най-добрия си двубой през тази година и
Коментари Харесай

Григор Димитров преподаде урок по тенис на Алекс де Минор

Григор Димитров изигра най-хубавия си дуел през тази година и се класира на четвъртфиналите на US Open с игра, цялостна с качество и многообразие. Бившият №3 откри ентусиазъм и надигра Алекс де Минор със 7-5 6-3 6-4, с цел да записва най-хубавото си класиране в Ню Йорк след двата изиграни осминафинала досега.

След тежкия сезон, придружен от травмата в рамото, неуверени резултати и изпадане отвън топ 70 на ранглистата, в този момент Григор още веднъж сподели, че може да се завърне към най-хубавите си дни на корта. Българинът си обезпечи връщане в първите 50 в подреждането, само че по-важното е, че ще играе в мач за място на полуфиналите против Роджър Федерер.

Двамата са се изправяли един против различен седем пъти, а Димитров няма победа. Последният им дуел беше финалът в Ротердам през предишния сезон.

Днес някогашният №3 впечатли с успеваемост от първи и втори сервис, изчистване на непредизвиканите неточности, надзор над разиграванията през по-голяма част от времето и разнородни удари, измежду които сполучливи къси топки и сечени бекхенди. Запазването на неизменност в дълъг интервал от време пък се вижда като отличителна линия в трите му мача досега в Ню Йорк, а многочислените му почитатели още веднъж го подкрепяха бурно от трибуните на „ Grandstand “.

Движението на Григор по целия корт и покриването на периметъра бе от основно значение против стила на Де Минор, който, от своя страна, позволи редица непредизвикани неточности. Така не съумя да усъвършенства най-успешното си показване в шампионатите от Шлема, което записа след успеха в предния кръг над Кей Нишикори.

 Grigor Dimitrov 2

Григор стартира с директна точка от сервис, а по-късно осъществя такава от втори начален удар. Димитров организира и първа акция на мрежата, след която обаче не съумя да приключи бекхенд-воле. Австралиецът изравни при 30-30, само че не съумя да размине противника, който още веднъж потегли към мрежата, а след това Григор приключи от смач, с цел да открие сметката си в мача.

Бившият №3 впечатли с минаващ удар по правата от бекхенд страната в първото си заставане в позиция посрещане, а малко по-късно стигна до дюс след двойна неточност на 38-ия в света. Австралиецът имаше геймбол, само че пък Григор се задържа в гейма, откакто вкара в деяние бездънен бекхенд. Все отново Де Минор завоюва подаването си и изравни.

Григор приключи от форхенд, с цел да вземе удобен задатък в идващото си подаване, само че по-късно сгреши на два пъти от тази страна и по този начин австралиецът стигна до 40-40. Де Минор сподели положителната си отбрана, гонейки всяка топка по корта, и в последна сметка имаше брейкбол. Димитров обаче осъществя ас в точния миг, с цел да го обезврежда. 78-ият в света размина съперника на мрежата и скоро се отдръпна за отмора с задатък 2-1.

 De Minaur

Топ тенисистът ни последователно започваше да се утвърждава като играча, който има надзор в разиграванията. След няколко положителни комбинации Григор продължи да поддържа задатъка си – 3-2.

Де Минор изравни в шестия гейм, като продължи да печели над 90% от точките си на първи начален удар, а по-късно стигна до 30-0 от посрещане, откакто противникът му позволи две следващи непредизвикани неточности. Първият сервис още веднъж избави Григор и той изравни след композиция от начален удар по правата и форхенд уинър по диагонала. В последна сметка българинът взе подаването си и поведе с 4-3.

Защитните дейности на 38-ия в света ставаха все по-добри и при 4-4 той още веднъж затрудни Димитров от посрещане. Българинът не съумя да го размине на мрежата, само че по-късно самият австралиец сгреши и Григор остана на гейм от продобиване на първата част.

Де Минор беше извънредно ефикасен на първи сервис в целия сет и печелеше съвсем всички разигравания в тези случаи. Димитров пък позволи някои грешки, които изравниха резултата при 5-5.

Първата точка в 11-ия гейм заслужи бурните аплодисменти на публиката – българинът трансферира противника от съвсем невъзможна позиция, а по-късно от самото начало беше догонващ в разиграването, само че направи доста техничен „ дропшот “ и това му вдъхна огромна доза убеденост. Така Григор завоюва подаването си на нула и си обезпечи най-малко тайбрек.

От второто подаване на австралиеца в мача насам българинът не успяваше да завоюва повече от точка. Тази наклонност се промени и Димитров още веднъж подвигна публиката на крайници с необикновено осъществяване. Той повика Де Минор на мрежата, австралиецът направи къса топка, а Григор я доближи и го размина, с цел да стигне до 30-30. Впоследствие 38-ият в света сгреши от форхенд и топ тенисистът ни стигна до сетбол. Реализира го и поведе със 7-5.

Статистика от сет №1:

Григор Димитров – % вкаран първи сервис: 63%, извоювани точки на първи сервис: 77%, извоювани точки на втори сервис: 53%, асове: 2, двойни неточности: 0, уинъри: 14, непредизвикани неточности: 16.

Алекс де Минор – % вкаран първи сервис: 65%, извоювани точки на първи сервис: 82%, извоювани точки на втори сервис: 50%, асове: 0, двойни неточности: 1, уинъри: 6, непредизвикани неточности: 15.

 Grigor Dimitrov

Бившият №3 стартира втория сет с двойна неточност, която бе негова първа в дуела. Двамата поиграха с нервите си с дълго разиграване, което Де Минор завоюва и поведе с 30-15, само че ас на Димитров изравни резултата. Австралиецът подвигна равнището си и стоеше доста добре на главната линия, само че Григор завоюва следващото дълго разиграване и скоро поведе с 1-0.

Световният №78 караше противника да се пази в съвсем всяка обстановка, когато австралиецът посрещаше. Форхендът на Димитров продължаваше да работи и той го използваше като главно оръжие. С него направи и къса топка, след която приключи от воле и поведе с 2-1.

Григор все по-често търсеше бекхенда на 38-ия в света, който не е изключително добър. Австралиецът обаче осъществя уинър по правата от тази страна в четвъртия гейм, с цел да поведе. Впоследствие обаче пристигна ред на две неточности от ракетата на Де Минор. Той сгреши и воле на мрежата, защото българинът смъкна топката ниско, като по този метод Григор стигна до брейкбол. Де Минор сгреши от форхенд и топ тенисистът ни проби за 3-1.

Бившият №3 изцяло контролираше темпото от главната линия с разнообразна игра – форхенди по диагонала, сечени бекхенди, къси топки. Вкара и техничен подсечен сервис, с цел да може да затвърди брейка с гейм на нула – 4-1.

В шестия гейм инерцията на Димитров му оказа помощ да навакса пасив от 15-40 след съвършена акция на мрежата. Блок-ретурите на българина от бекхенд вършеха работа в множеството случаи и един от тях попречи на Де Минор да затвори подаването си. Той обаче го стори малко по-късно и понижи резултата.

При 4-2 Григор не съумя да приключи на мрежата, а по-късно един от бекхендите му се оказа прекомерно плитък, което разреши на австралиеца да нападна и да приключи по правата за 30-0. Световният №38 намираше положителни ъгли от форхенд страната, само че Димитров успяваше да го притиска оптимално и го накара да сгреши два следващи пъти този удар. Перфектна композиция сервис по правата – форхенд по диагонала даде геймбол на българина. Бившият №3 се движеше прелестно и размина Де Минор от бекхенд, с цел да остане единствено на гейм от продобиване и на втората част.

Статистика от сет №2:

Григор Димитров – % вкаран първи сервис: 65%, извоювани точки на първи сервис: 82%, извоювани точки на втори сервис: 67%, асове: 2, двойни неточности: 1, уинъри: 10, непредизвикани неточности: 7.

Алекс де Минор – % вкаран първи сервис: 56%, извоювани точки на първи сервис: 67%, извоювани точки на втори сервис: 50%, асове: 1, двойни неточности: 1, уинъри: 5, непредизвикани неточности: 13.

За пръв път в мача Де Минор се оказа във водеща позиция при започване на третата част, когато стартира решително с гейм на нула.

 Grigor Dimitrov

Постепенно той доби убеденост и излезе на мрежата в първото разиграване на сервис на Димитров, с цел да удължи серията си на пет следващи извоювани точки. Началният удар на някогашния №3 обаче работеше безотказно досега в дуела, а от форхенд българинът продължаваше да натиска спусъка. След следващата си неточност Де Минор изкрещя в символ на отчаяние, а Григор откри сметката си в сета.

Австралиецът водеше удобно с 40-0 в третия гейм, само че Димитров употребява разрези бекхенд, с цел да накара противника да сгреши няколко пъти. Така непримиримият българин изравни резултата в точките, само че Де Минор осъществя ас и се измъкна.

Григор се задържа в петия гейм и още веднъж принуди Де Минор да допусне няколко неточности, с цел да поведе с 40-30 и да си обезпечи значим брейкбол. Димитров загуби разиграване на втори сервис на австралиеца, след което сгреши сечен бекхенд, с който опита да смени темпото. Накрая 38-ият в света се измъкна и поведе с 3-2.

Грешка на Де Минор от форхенд даде преднина на Григор от 30-0 при посрещане в седмия гейм. Австралиецът откри рецептата със сервис по правата, само че не запази постоянството си. Сеченият бекхенд на Димитров беше извънреден проблем за австралиеца през целия дуел и той даде две следващи точки за пробив на противника. При първия си късмет някогашният №3 рискува прекомерно доста от ретур на втори начален удар, а акция на мрежата за 38-ия в света изравни резултата в точките. В последна сметка Димитров проби и си обезпечи значим задатък – 4-3.

 Grigor Dimitrov 4

Григор изпита известни усложнения да затвърди пробива, само че съумя да го стори след форхенд уинър по диагонала и остана единствено на гейм от най-хубавото си класиране в Ню Йорк.

Димитров резервира самообладание и затвори мача с 6-4 в третия сет, с цел да се класира за четвъртфиналите, където го чака Роджър Федерер.

TennisKafe.com
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР