Грейпфрутът представлява тропически цитрусов плод, който вирее в тропичните и

...
Грейпфрутът представлява тропически цитрусов плод, който вирее в тропичните и
Коментари Харесай

Грейпфрутът - колкото полезен, толкова и опасен

Грейпфрутът съставлява тропически цитрусов плод, който вирее в тропичните и субтропичните региони. За първи път е открит от европейците в островите Ямайка и Барбадос през края на 18 век.

Дълго време се е считало, че грейпфрутът е вариация на помелото. Оказва се обаче, че той е инцидентен хибрид сред помело и портокал.

От другите цитрусови плодове грейпфрутът се разграничава точно с хибридния си генезис. Както всички цитруси, грейпфрутът съдържа значими за човешкия организъм потребни субстанции. Той е богат на значими витамини B2, С, Е, провитамин А - каротин, калций, калий, фибри, органични киселини и етерични масла.

Сокът от грейпфрут е извънредно потребен за тези, които желаят да смъкват непотребните килограми. Съставката наригенин потвърдено оказва помощ за понижаване на тежестта.

Грейпфрутът покачва имунната отбрана на организма. Изключително богат е на скъпия антиоксидант витамин С. Понижава равнищата на неприятния холестерол в организма, а ароматът му оказва помощ за облекчение на напрежението и нервното напрежение.

Въпреки това този плод има и своите противопоказания. След проучване учени от Калифорния и Хаваите заключили, че яденето на четвърт грейпфрут всеки ден покачва риска от рак на гърдата с 33%.

Медиите обичат да вършат сензация от вести като тази. Но не би трябвало да си слагате мнението на учените прекомерно близо до сърцето. Тяхното умозаключение се касае единствено за дамите в менопауза и живеещите в региони с парещ климат, които са подложени на интензивна слънчева радиация. Например в Лос Анджелис слънчевата радиация е една от най-големите в света.

Сокът от грейпфрут пък може да провокира нежелани реакции в композиция с някои лекарства по време на лекуване на болести, свързани със сърцето и бъбреците. Американски учени наскоро идентифицираха съставна част в сока на грейпфрута, която взаимодейства с някои лекарства, като форсира усвояването им в стомашно-чревния тракт.

 Грейпфрут нарязан

За разлика от други плодови сокове този на грейпфрута са способни да потиска действието на ензима CYP3A, който отчасти унищожава доста лекарствени средства, влизащи в организма.

Поради това доста заболели, принудени постоянно да пият медикаменти, заобикалят да пият този сок, до момента в който други ги пият най-вече с него, с цел да засилят действието им. Действието на грейпфрутовия сок се дължи на веществото фуранокумарин, който се съдържа единствено в този плод.

Ако да вземем за пример ядете грейпфрут или пиете сок и в това време приемате противозачатъчни таблетки, съдържащи естрадиол, прогестерон, метилпреднизолон, кортизол, тестостерон, рискувате да забременеете ненадейно, защото фуранокумаринът доста понижава успеваемостта на хапчетата.

Според някои проучвания аленият грейпфрут и прясно изцеденият сок от него могат да объркат действието на към 100 медикаменти - при някои предизвиква закъснение на действието, до момента в който при други форсира резултата. И в двата случая е доста рисков, тъй като сходно закъснение или ускорение могат да причинят редица странични резултати. Затова учените поучават да не се приема, в случай че сега тече някакво лекуване.

Едно от най-опасните взаимоотношения на грейпфрута е с хапчетата за намаление на кръвното налягане. Приет с тях, може да се получи бързо и рисково понижаване на кръвното, което също е нездравословно за хипертониците, защото организмът им не може да се приспособява към сходна внезапна промяна.

Сокът от грейпфрут блокира значим чернодробен ензим и по този метод съществено попречва разграждането на някои съставки в медикаментите. Ако ви следва някакво лекуване и обичате да си похапвате грейпфрут, наложително уведомете лекуващия си доктор, който най-добре ще реши допустимо ли е да възникне рисково взаимоотношение.

Ако консумирате сок от грейпфрут на гладно, може да се отрази неприятно върху лигавицата на хранопровода и стомаха, върху зъбите и венците. В последна сметка грейпфрутът е с висока киселинност. Грейпфрутът може да аргументи и стомашни раздразнения при по-чувствителните хора.

Все отново в дребни количества този цитрус оказва добър резултат върху тялото. Грейпфрутът способства за премахването на токсините, засилва процеса на изгаряне на мазнините.

Етеричните масла от грейпфрута, както и органичните киселини играят значима роля за стимулиране обмяната на веществата, възстановяване процеса на храносмилане, усвояването на храната, както и работата на храносмилателните сокове.

 Грейпфрути

Грейпфрутът предотвратява запек. Прясно изцеден сок от грейпфрут оказва освен слабително деяние, само че укрепва нервната система, което е изключително потребно при психическо и физическо безсилие.

Препоръчително е да се яде малко грейпфрут преди лягане против бодърствуване. Не прекалявайте с количествата, няколко резенчета са изцяло задоволителни.

В ароматерапията маслото на грейпфрут е потребно при незаинтересованост и меланхолия. Засилва вниманието и паметта. Успокояващото му деяние отпуска мозъка и съзнанието, оказва помощ за релаксацията и пречистването от отрицателни страсти.

Както излиза наяве, грейпфрутът е доста спорен плод. Притежава редица изгоди за здравето, във връзка с изгарянето на непотребните мазнини няма еднакъв, само че в случай че приемате медикаменти, най-добре е да се спрете на различен плод.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР