Грета Тунберг и нейните съидейници активисти за климата настояват световните

...
Грета Тунберг и нейните съидейници активисти за климата настояват световните
Коментари Харесай

Грета Тунберг настоя световните лидери да сложат край на лудостта с изкопаемите горива

Грета Тунберг и нейните съидейници деятели за климата упорстват международните водачи неотложно да са сложат завършек на " лудостта " за големи настоящи вложения в сондажи за изкопаеми горива и големи дотации за потреблението на въглища, нефт и газ , осведоми " Гардиън ".

21-те млади деятели за климата също по този начин приканват политическите и бизнес водачите, които ще участват на Световния стопански конгрес в Давос, да подсигуряват, че капиталовите фондове ще отърват от своите участия в компании в изкопаеми горива.

" Всичко по-малко би било изменничество против самия живот ", акцентират Тунберг и сътрудниците ѝ в публикация за " Гардиън ", като допълват: " Днес да се работи, както се работи всекидневно, се трансформира в закононарушение против човечеството. Настояваме да изиграете своята роля за преустановяване на тази полуда. "

Изгарянето на изкопаеми горива е най-големият мотор на сериозното състояние с климата. Учените предвиждат пагубни последствия, в случай че не се предприеме бързо понижаване на излъчванията, само че световните излъчвания на газове с парников резултат към момента нарастват.

" Младите хора са мамени от по-възрастните генерации и хората с власт ", акцентират климатичните деятели, като допълват: " За някои може да наподобява, че желаеме доста. Но това е единствено най-минималното изпитание, належащо за започване на бързия преход към резистентност " на стопанската система и енергетиката.

Голяма част от съществуващите в света находища от въглища, петрол и газ би трябвало да се оставят в земята, с цел да се избегнат най-лошите въздействия от световното стопляне. Но вложенията в изследване и рандеман на изкопаеми горива остават високи.

От подписването на Парижкото съглашение за климата през 2015 година насам най-големите капиталови банки в света са дали над 700 милиарда $ на компании за изкопаеми горива за създаване на нови планове, като общата инвестиция се прави оценка на трилиони долари. Компаниите за изкопаеми горива настояват, че техните артикули ще се употребяват в продължение на доста години напред и че те имат решаваща роля в смяната на енергийната система към нулеви излъчвания. Но техните вложения в зелена сила са малко спрямо тези в изкопаеми горива.

Субсидиите за изкопаеми горива също остават високи макар обещанието на Г-20 през 2009 година за премахването им. МВФ пресмята, че тези дотации възлизат на 10 млн. $ в минута или 5,2 трлн. $ на година. " Фактът, че (спирането на вложенията и субсидиите) към момента не е направено, е почтено казано срам ", упорстват Тунберг и сътрудниците ѝ.

Инвеститори, които ръководят средства на обща стойност 12 трлн. $, към този момент са пренасочили вложенията си от въглищата, нефта и газ, само че климатичните деятели изискват " всички компании, банки, институции и държавни управления неотложно и напълно да се освободят от изкопаемите горива ".

Марк Карни, гуверньор на Bank of England, съобщи през декември, че финансовият бранш не понижава вложенията в петролни и газови компании задоволително бързо и предизвести, че активите в бранша могат да се окажат " безполезни ". Той съобщи през октомври, че фирмите и промишленостите, които не се движат към нулеви въглеродни излъчвания, ще бъдат осъдени от вложителите и ще банкрутират.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР