Грешката е чужда, но недоволството на инвеститорите е насочено към

...
Грешката е чужда, но недоволството на инвеститорите е насочено към
Коментари Харесай

Euroclear вкара Уникредит в нежелан екшън

Грешката е непозната, само че недоволството на вложителите е ориентирано към италианската банкова група " Уникредит ". 

Драмата стартира през предходната седмица когато основният изпълнителен шеф Андреа Орсел, който управлява италианския заемодател малко повече от месец, изненада притежателите на банкови облигации с решението си да не изплати дължимите през тази седмица купони по дълг в размер на към 30 млн. евро. Основанията - " Уникредит " е завършил на загуба през 2020-а. Инвеститорите са получили уверения, че ще бъдат възмездени на по-късен стадий.

Няколко дни по-късно обаче, до момента в който останалите на изсъхнало притежатели на банков дълг към момента осмисляли новината, се оказало, че някои са получили уведомление за заплащания по купоните. Но това било неточност на европейската клирингова къща Euroclear, профилирана в обработката на транзакции с скъпи бумаги. Която, съгласно личното й официано изказване на 26 май, търсела способи да върне назад кредитните интервенции. Euroclear твърди, че не са осъществени действителни заплащания поради " вътрешна неточност при обработката " и че заемите са блокирани.  

Сагата несъмнено е неуместна и сигурно ще има последици за репутацията на " Уникредит ", въпреки че е рано да се планува въздействието й върху цената на банковото финансиране. Случката е изключително неприятна за Орсел, който потегли " с летящ старт ": " втали " мениджърския екип и отстрани структурите на взаимно ръководство, с цел да опрости вземането на решения. И всичко това в хода на правосъдния развой, който банкерът води против " Сантандер " в Испания за обезщетение в размер на мако над 45 млн. евро за несбъднат ангажимент, нанесъл удар върху имиджа му. 

Решението да не се заплащат купони за издадени бумаги за общо 2.98 милиарда евро смъкна цената на облигациите с над 1.35 евроцента - до жестоко 50.3, на 26 май, по данни на организация " Блумбърг ". И изостря вниманието на вложителите към бъдещи излъчвания на " Уникредит ".

Италианският заемодател обаче реши да не губи време и тества апетита на доларовия пазар с оферта за продажба на облигации за 2 милиарда щ. $ на 26 май. Дългът е бил продаден при голям интерес (с внесени заявки за 7 милиарда долара) макар неподходящите събития, които въпреки всичко са отказали от присъединяване предходни едри банкови вложители.  

Макар че главният провинен в тази ситуация с " Уникредит " е Euroclear, случаят се е случил само поради поднесената от кредитора изненада. Той е изпратил известия, че няма да заплаща купони до " Медиобанка " - главната му банка депозитар - и до " Мицубиши Ю Ео Джей инвестър сървисиз енд бенкинг (Люксембург) ", който е претрупан с доверителното предпазване на книжата, настояват осведомени с въпроса лица. " Мицубиши " е предизвестил незабавно клиринговите организации, в това число и Euroclear, преди да стартира обработка на транзакциите. Euroclear пък е уведомил клиентите на 19 май, само че поради въпросната вътрешна неточност те са видели нарежданията за заплащане. 

Засега забърканите институции откзавта формален коментар по проблема. Говорител на " Уникредит " се ограничи само до първичното изказване на банката, че не е упълномощавала никого да осчетоводява купони откакто е взел решение да ни ги изплаща. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР