Грее ли процесорът във вашата десктоп система? Ако компютърът понякога

...
Грее ли процесорът във вашата десктоп система? Ако компютърът понякога
Коментари Харесай

Как да проверим температурата на процесора и какво ни казва тя?

Грее ли процесорът във вашата десктоп система? Ако компютърът от време на време се рестартира самичък, забива или се забавя необяснимо при по-тежки задания, прегряването може да е скритият зложелател. Температурата на процесора е индикатор, който би трябвало да държите под око, изключително в случай че овърклоквате чипа - при прекомерно нападателни честоти температурите могат да скочат толкоз, че резултатът да е спад в продуктивността.

Най-странното е, че Windows не предлага метод да ревизирате температурата на CPU-то си. Разбира се, можете да влезете в BIOS, с цел да видите показанията на датчиците, само че това е много трудоемко и неловко, изключително в случай че желаете да следите тези температури в действително време, до момента в който ползвате компютъра си. За благополучие има един куп положителни безвъзмездни програмки, които ще свършат работа и през днешния ден ще разгледаме най-популярните и потребни от тях.
.Core Temp
Най-бързият и елементарен метод да ревизирате температурата на процесора е програмката Core Temp. Трябва да внимавате по време на инсталацията! Подобно на доста други безвъзмездни стратегии, в инсталацията влизат по дифолт една камара ненужни спомагателни стратегии, просто би трябвало да махнете тикчето от съответното поле.

 Как да проверим температурата на процесора и какво ни споделя тя?
Веднъж конфигурирана, Core Temp дава много изчистен и спартански взор върху положението на процесора - в това число и междинна температура в период от време. Ако желаете повече информация, натиснете Show Hidden Icons опцията в System Tray на Windows. Това ще изкара самостоятелните температури на всяко ядро от процесора в действително време.

 Как да проверим температурата на процесора и какво ни споделя тя? HWInfo
Core Temp напълно не е единствената алтернатива. HWInfo е много по-задълбочен инструмент за мониторинг, който предлага информация за всеки детайл на компютъра. Ако изберете да ползвате програмката единствено в режим, който употребява датчиците по хардуера, можете да скролнете до CPU секцията и да разгледате температурите и други потребни елементи.

 Как да проверим температурата на процесора и какво ни споделя тя? NZXT Cam
Това е още една известна алтернатива с много благоприятни условия. Изчистеният интерфейс е елементарен за разчитане единствено с един взор, а програмката демонстрира огромен набор от потребна информация за процесора, видеокартата, паметта и дисковете. Cam също включва FPS брояч, в случай че желаете да следите фрагментите за секунда, до момента в който играете, както и инструмент за овърклок. NZXT имат и мобилна версия, която ще ви разреши да наблюдавате PC-то си даже когато не се намирате към него - в случай че сте го оставили да рендва видео или да копае криптовалута да вземем за пример.
.Open Hardware Monitor
Още един добре прочут и признат инструмент, който може да следи и извежда систематична информация от датчиците на вашето PC. Както виждате, вариантите не са малко, само че просто инспекцията на температурата на процесора няма да помогне, би трябвало да имате концепция какво значи тя и да можете да предприемете съответните стъпки, в случай че стойностите са притеснителни. За да приключим този раздел - Core Temp би бил нашият избор като най-лека и лесна за потребление от всички тези стратегии.
.Какво ни споделя температурата на процесора?
Максималните температурни стойности варират сред другите процесори. Повечето гореописани стратегии имат стойност, наречена Tj. Max - това на процедура е оптималната стойност, която хардуерът може да понесе. Ако не виждате сходна информация, можете да прибегнете до услугите на уебсайт като CPU World, където ще намерите цялостна информация за модела процесор, който работи в машината ви. Всяка от горните стратегии демонстрира номенклатурата и цялостното изложение на модела, тъй че намирането на информацията в базата на CPU world не е комплицирана задача.

Това обаче ще ви даде оптималната стойност - граница, оттатък която процесорът може да получи перманентни хадруерни повреди и нормално се изключва, с цел да предотврати тъкмо това. Дори близки до тази стойност са рискови и нездравословни за цялата система и демонстрират съществени проблеми с охлаждането. За да не се стига до този сюжет, следвайте идната ориентировъчна скица, с цел да разберете дали има проблем с температурата на процесора..Как да понижим температурата на процесора?
1. Почистване

Първата ви работа е да почистите главно компютъра от прахуляк, косми и други отпадъци, които биха могли да влошат работата на охлаждането. Вярвате или не, главно разчистване може да смъкна температурите с няколко градуса, а доста малко хора се сещат да чистят машините си най-малко един път на няколко месеца.

 Как да проверим температурата на процесора и какво ни споделя тя?
Бихте могли да употребявате прахосмукачка за задачата, а в случай че желаете да свършите по-професионална работа, можете да си вземете флакон въздух под налягане, който ще помогне за труднодостъпните места и ще изкара прашните зайчета даже от лагерите на вентилаторите.

2. Смяна на термопастата

Не вярвайте на градските митове, че термопастата няма значение. Неслучайно тя е поставяна на всички места, където парещ чип контактува с нагревател или друга система за отклоняване на топлината. Термопастата обезпечава добър топлообмен и покачва успеваемостта на охлаждането с двуцифрена стойност проценти. Проблемът при термопастите е, че множеството OEM елементи идват с нанесени евтини разновидности, които с изключение на всичко с годините изсъхват и губят свойствата си.

 Как да проверим температурата на процесора и какво ни споделя тя?
Ако машината ви е към този момент на повече от година-две, махнете охладителя от процесора, изчистете остарялата термопаста със алкохол и нанесете свеж пласт. Една спринцовка с качествена термопаста коства десетина лв. и ще ви стигне за доста дълго време, даже в случай че сменяте охладителите постоянно. Търсете марки като Arctic, Noctua и CoolerMaster.

3. Смяна на охладителната система

Ако горните две стъпки не са решили температурните ви проблеми, време е за по-кардинално решение. Много процесори идват с много несъответстващи стокови охладители, които имат потребност от незабавна промяна, изключително в случай че желаете да клокнете чипа, с цел да изстискате малко спомагателни хардуерни сокове.

Охладители вид " кула " са много подобаващи за бюджетно понижаване на температурите - хвърлете едно око на ревютата ни на Arctic Freezer 33 eSports One и 34 eSports DUO - можете елементарно да сложите две перки на сходен дизайн за в допълнение изстудяване. Подобна система може да смъкна температурата на процесора с 2 до 10 градуса, според от другите променливи като повсеместен дизайн на кутията и налични вентилатори.

Ако имате време и пари за губене, можете да изберете и водно изстудяване. То е по-ефективно в отвеждането на топлота и е желан избор за овърклокърите, само че инсталацията и поддръжката са съществено главоболие. Личното ни мнение в PCWorld е, че водното изстудяване не си заслужава напъните и вложените средства - разликата с положително въздушно охлждане е минимална, а спестените средства и нерви - много.

Това е - в случай че след всичко това още имате проблеми с прегряване на процесора, най-вероятно чипът към този момент е поел към хардуерните ловни полета и е време за промяна.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР