Гръцкото издание "То Вима" публикува предложенията на международния посредник за

...
Гръцкото издание "То Вима" публикува предложенията на международния посредник за
Коментари Харесай

"То Вима" разкри предложенията на Нимиц за името на Македония


Гръцкото издание "То Вима" разгласява предложенията на интернационалния медиатор за разрешаване на разногласието за името на Република Македония сред управляващите в Скопие и Атина.

В документа се споделя, че "наименованието ще бъде за цялостна приложимост - вътрешна и международна", само че откакто страната стане член на Европейски Съюз. Няма наложително изискване за смяна на Конституцията. Всяка страна в света по-отделно сама ще взема решение по какъв начин да изписва името - на македонски или на британски език.

Предложенията са предадени на 17-ти януари на екипите за договаряния на двете страни. Нимиц изисква от двете страни "изрично да потвърдят, че нямат териториални искания една към друга и зачитат културното наследство".

Новото име е директно обвързвано с окончателното присъединение на страната към Европейски Съюз, което значи, че настоящето Конституционно име ще се резервира до този миг

"По отношение на поканата на Македония за участие в НАТО и до нейното присъединение би трябвало да бъдат подхванати всички нужни ограничения за споразумяване на двустранните връзки с останалите страни-членки въз основата на новото публично име, което ще бъде записано по азбучен ред на буквата "М", написа още "То Вима"

Нимиц предлага пет наименования "Република Горна Македония “, "Република Северна Македония “, "Република Вардарска Македония “, "Република Нова Македония “ и "Република Македония (Скопие) “. В същото време интернационалният медиатор остава вратата отворена и за други оферти за разрешаване на разногласието.

По отношение на езика на Република Македония Нимиц предлага славянска версия "makedonski “. А във връзка с националността - жители на да вземем за пример "Горна Република Македония". /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР