Гръцкият външен министър Никос Дендиас ще посети Северна Македония в

...
Гръцкият външен министър Никос Дендиас ще посети Северна Македония в
Коментари Харесай

Гръцкият външен министър ще оцени прилагането на Преспанския договор от С. Македония

Гръцкият външен министър Никос Дендиас ще посети Северна Македония в края на месеца, оповестява македонската секция на радио „ Свободна Европа “.

По време на визитата ще бъде изработен обзор на използването на Преспанския контракт и ще се разиска поддръжката на Атина за европейската интеграция на Скопие, съобщи македонският външен министър Буяр Османи, представен от МИА.

„ Смятам, че това е значимо посещаване в отговор на моята аудиенция в Атина и приказва за интензивността на връзката на високо равнище, което е отражение на положителните двустранни връзки сред нашите страни. Те са освен това от просто използване на Преспанския контракт, който планува основаване на стратегическо партньорство сред нашите две страни и ние непрестанно го построяваме и подобряваме в политическия и стопански контекст”, сподели Османи.

Той акцентира, че във външно министерство е основана работна група, която да следи за използването на Преспанския контракт. Тя разполага и с координатор, който следи за осъществяването на уговорките на седмична основа.

Министърът посочи, че не става въпрос единствено за уговорките по член 8, които се отразяват върху промяната на знаците, табелите и така нататък, само че и в частта на Комисията за отбрана на комерсиалните марки, което е доста значим въпрос, защото „ колкото по-бързо се позволи въпросът с комерсиалните марки, в толкоз по-добра позиция ще бъдем във връзка с отбраната на комерсиалните марки или във връзка с Комисията по просветителни въпроси”. Четвъртата част е секторното съдействие, което също е планувано в Договора от Преспа, сподели Османи.

По време на срещата с Дендиас ще бъде направена оценка на равнището на осъществяване на отговорностите както на Северна Македония, по този начин и на Гърция.

„ Планираме да разгледаме всъщност и редовно всички въпроси, да създадем обзор на равнището на осъществяване, само че, несъмнено, ще обсъдим и други въпроси, на първо място поддръжката за европейската интеграция и секторното съдействие в подтекста на стратегическо партньорство”, сподели министър Османи.
Използван е материал от БГНЕС
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР