Гръцкият външен министър Никос Дендиас изрази подкрепа за европейската перспектива

...
Гръцкият външен министър Никос Дендиас изрази подкрепа за европейската перспектива
Коментари Харесай

Дендиас: Гърция подкрепя европейската перспектива на Северна Македония

Гръцкият външен министър Никос Дендиас изрази поддръжка за европейската вероятност на Северна Македония в изявление за организация МИА преди своето първо посещаване в прилежащата страна във вторник.

Той сподели, че Гърция подхваща съответни начинания, целящи Европейският съюз да даде зелена светлина за участието на Северна Македония. Гръцкият министър сподели още, че Атина поддържа европейската интеграция освен на Северна Македония, а и на Западните Балкани като цяло.

Дендиас означи, че Северна Македония от своя страна не би трябвало да понижава интензивността на синхронизиране с европейските стандарти, в което Гърция ще я поддържа, осведоми Българска телеграфна агенция.

Във връзка с утрешното посещаване в Скопие гръцкият министър сподели, че идва в " прилежаща страна, а скоро и съдружник на Гърция в НАТО ", която се чака в не толкоз далечно бъдеще да стане и партньорка в Европейски Съюз.

Той сподели, че се надява на градивни срещи по време на визитата, които ще бъдат от изгода и за двете страни. Дендиас напомни, че се е срещал с сътрудника от Северна Македония Никола Димитров няколко пъти и връзките им се характеризират с непринуденост, откровеност, взаимно доверие и схващане.

Дендиас сподели, че Преспанското съглашение, с което бе решен разногласието сред двете страни за името на някогашната югославска република, е обвързващо и за Атина, и за Скопие и неговото осъществяване значи спомагателен тласък за развиване и разцвет на двата народа.

Дендиас идва на следващия ден в Скопие дружно с Костас Франгоянис, заместник-министър на външните работи, отговарящ за икономическата дипломация. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР