Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че очаква исторически стъпки в

...
Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че очаква исторически стъпки в
Коментари Харесай

Ципрас очаква исторически стъпки в отношенията Гърция-Турция

Гръцкият министър председател Алексис Ципрас съобщи, че чака " исторически стъпки " в връзките сред Турция и Гърция , преди формалното си посещаване в Анкара и Истанбул.

" Трябва д а се основат условия в гръко-турските връзки за реализиране на исторически стъпки ", съобщи Ципрас в изявление за " Анадолу ".

Ципрас, който също заема поста на външен министър е на публично посещаване в Турция на 5-6 февруари по покана на президента Реджеп Ердоган , оповестява турското външно министерство.

Визитата преглежда всички области на двустранните връзки и съответните районни и интернационалните развития , като се стреми да предприеме стъпки за възстановяване на съдействието , се споделя в изказването.

След среща с Ердоган и държавни чиновници в Анкара, Ципрас ще пътува до Истанбул, с цел да се срещне с патриарха на православната черква Вартоломей I. Ципрас съобщи в понеделник, че връзката му с Ердоган се основава на " почитание, почтеност и директност ", макар че е " провокирана в доста сложни моменти ".

" Но това ни разреши да консолидираме каналите за връзка на доста равнища , да преодолеем пречките и да можем да приказваме през днешния ден за положителна стратегия ", изяснява Ципрас.

" По време на моето посещаване имам вяра, че ще имаме шанса да продължим сложния, само че прям разговор , който започнахме през декември 2017 година ", добави той, припомняйки визитата на турския президент в Атина, първата на президентското равнище за 65 години.

В изявлението Ципрас прикани Европейския съюз да поддържа Турция, " в ярвам, че Турция е поела голямата тежест от приемането на 4 милиона бежанци . Това постоянно би трябвало да бъде прието от интернационалната общественост и Европейски Съюз би трябвало да направи всичко допустимо, с цел да поддържа нашия комшия ".

Турция и Гърция би трябвало да " засилят " съдействието си във връзка с потока на бежанците , защото " гръцките острови са претрупани през последните няколко години ".

Гръцкият министър председател съобщи, че Гърция има една от най-бързите процедури за даване на леговище , отхвърляйки вменяването на виновността от някои европейски водачи, в това число немския канцлер Ангела Меркел, че гръцката страна е виновна за това, съглашението с Европейски Съюз да " не работи вярно ".
 Ердоган скочи на Европейски Съюз, не плащал обещаното по договорката за бежанците
Ердоган скочи на Европейски Съюз, не плащал обещаното по договорката за бежанците

Турция похарчила 35 милиарда $ за сирийските бежанци

Запитан дали има опция за нови договаряния по кипърския въпрос , Ципрас сподели, че страните би трябвало да продължат да работят за " заслужено и жизнеспособно решение, учредено на решенията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ", макар че изборите в двете страни са планувани за тази година. Източносредиземноморският остров е разграничен от 1974 година

" Съединението на острова на тази основа е единственото допустимо решение ", разяснява той, призовавайки за " ефикасни подготвителни срещи " по въпроса за сигурността с турската страна.

Ципрас също разиска развиването на религиозната независимост на мюсюлманското турско малцинство в Гърция , въпрос, който Ердоган повдигна по време на визитата си в Атина през 2017 година " Договорът от Лозана е използваната интернационална спогодба във връзка с малцинствата , тъй че ние се осведомяваме взаимно за съответното развиване на тази основа, " изясни Ципрас, като маркира въпроса като вътрешен, а не като двустранен .

Изборът на религиозни водачи е основен проблем на гръцкото мюсюлманско турско малцинство от към 150 000 души - съсредоточено в региона на Западна Тракия - от 1991 година насам.

Договорът от Лозана от 1923 година подсигурява религиозната независимост на мюсюлманското малцинство в Гърция. Въпреки това, Гърция анулира гръцкия закон през 1991 година и стартира да назначава мюфтия , изяснява " Анадолу ".
 Съединени американски щати желае решение на кипърския въпрос
Съединени американски щати желае решение на кипърския въпрос

Макар че Организация на обединените нации би трябвало да изиграе решаваща роля, процесът би трябвало да бъде воден от Кипър
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР