Гръцкият премиер Алексис Ципрас пристига на историческа визита в Скопие,

...
Гръцкият премиер Алексис Ципрас пристига на историческа визита в Скопие,
Коментари Харесай

Гръцкият премиер Ципрас пристига на историческа визита в Скопие

Гръцкият министър председател Алексис Ципрас идва на историческа аудиенция в Скопие , предадоха международните организации.
 
Това е първата аудиенция на гръцки министър председател в някогашната югославска република, отбелязва ДПА. Според Франс прес визитата е първата на гръцки водач в Скопие от доста години насам.

 
Ципрас ще е придружаван от 10 министри и десетки предприемачи от бранша на енергетиката, инфраструктурите, селското стопанство и хранителновкусовата индустрия.
 
Посещението става съвсем два месеца, откакто някогашната югославска република се съгласи да се преименува на Северна Македония .

 
Миналата година Ципрас и министър председателят на Република Северна Македония Зоран Заев подписаха историческо съглашение, което постави завършек на 28-годината междудържавна рецесия за името на някогашната югославска република. Това проправи и пътя на Скопие към участие в НАТО и към доближаване с Европейски Съюз.-->
 
Очаква се по време на визитата двамата водачи да показват, че стопанските системи на двете страни ще извлекат изгода от съглашението от Преспа , отбелязва Франс прес. Двете страни ще подпишат няколко контракта за съдействие, съобщи ДПА. Гръцки компании към този момент дадоха обещание да влагат над 500 милиона евро в енергетиката на Северна Македония, по-специално в газовите и слънчевите централи, сподели през вчерашния ден Заев пред Франс прес.

 
Заради историческото съглашение от предходната година двамата министър председатели бяха номинирани за Нобелова премия за мир от тунизиеца Уидед Бушамауи, който бе един от лауреатите на оценката преди четири години, напомня организацията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР