Гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос обяви, че страната иска

...
Гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос обяви, че страната иска
Коментари Харесай

Гърция иска да купи американски изтребители F-35 за 3 млрд. евро

Гръцкият министър на защитата Никос Панайотопулос разгласи, че страната желае да закупи ескадрила от американски изтребители F-35 и възнамерява модернизиране на F-16, с цел да може да подхожда на опциите на Турция.

Турция беше лимитирана от Конгреса на Съединени американски щати от програмата F-35, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган закупи съветски системи за противоракетна защита S-400, които могат да компрометират НАТО, отбранителния съюз, към който принадлежат Гърция, Съединени американски щати и Турция.

Панайотопулос съобщи, че модернизацията на F-16 ще стартира скоро, само че ще отнеме към седем или осем години.

Той посочи, че Гърция ще реагира „ динамично “ на всяко предизвикателство против суверенитета си и удостовери, че Съединени американски щати възнамеряват да подхващат начинания за облекчение на напрежението с Турция след срещата на премиера Мицотакис с Доналд Тръмп, на която Гърция потърси поддръжка против провокациите на Турция в Беломорието и в Източното Средиземноморие.

Според Панайотопулос ескадрилата самолети F-35, почти 24 на брой, дружно с инфраструктурата, ще коства над 3 милиарда евро, като методът на финансиране и погашение ще стане явен след края на договарянията.

Гръцкият министър на защитата разясни, че страната най-вероятно ще придобие F-35 след 2024 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР