Декларативното намерение на страна - членка на НАТО да се

...
Декларативното намерение на страна - членка на НАТО да се
Коментари Харесай

Турция – между световното мнозинство и колективния Запад

Декларативното желание на страна - членка на НАТО да се причисли към БРИКС може да бъде подбудено от разнообразни условия

Турският външен министър и умел офицер от разузнаването Хакан Фидан по време на неотдавнашното си посещаване в Китай разгласи желанието на Анкара да се причисли към междудържавното обединяване БРИКС. Освен това този високоопитен чиновник с необятни връзки по света чака да участва на срещата на върха на ръководителите на външните министерства на БРИКС в Нижни Новгород на 10-11 юни.

Участниците в срещата ще обиден тематиката за разширение на водещия търговско-икономически блок на Глобалния Юг в подготовката за срещата на върха на БРИКС в Казан (Русия ръководи организацията тази година). Съответно разглеждането на въпроса за приемане на нов участник в организацията е безспорен прерогатив на водачите на асоциацията.

Руската страна поддържа Турция по пътя й към БРИКС. сподели в тази връзка представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

На собствен ред първият заместник-председател на комисията по интернационалните въпроси на Съвета на федерацията Владимир Джабаров също поддържа Анкара в желанието й да заздрави връзките си със международното болшинство, изключително откакто Турция от дълго време не е добре пристигнала в Европейския съюз и Съединени американски щати престанаха да бъдат благонадежден сътрудник за турците.

Симптоматично е, че изказването на Фидан беше подкрепено и от китайските му сътрудници. По този метод китайският външен министър Ван И „ потупа “ турския делегат „ по рамото “, като означи, че и Китай, и Турция би трябвало дружно да се опълчват на монопола на обособените страни в интернационалните връзки, изграждайки обективна система на световно ръководство.

Освен това Пекин изрази подготвеност за непрекъснато разширение на съдействието с Анкара в региона на стопанската система, търговията, енергетиката, инфраструктурата, както и високите технологии и цифровата стопанска система.

Изявлението на шефа на турската дипломация от Анкара скоро бе последвано от друго изказване, на което медиите обърнаха по-малко внимание. Ръководителят на информационния отдел на Ак-Сарай Фахреттин Алтун акцентира: Турция към този момент не получава заповеди от Запада, страната води самостоятелна политика. „

По думите на този авторитетен чиновник, през днешния ден Анкара може да си разреши лукса да следва постоянна и самостоятелна линия и тактика в района. Важно е, че Алтън се оплака и от антитурската акция, водена от западните медии.

В обществените си изказвания турските представители очевидно се пробват да дадат на съветската страна ясна визия за последователността на дейностите си към образуването на в действителност самостоятелен външнополитически курс (въпреки участието в НАТО и тесните връзки със Запада, за които ще приказваме по-късно).

Ако се има вяра на искреността на желанията на турското управление, става дума за готовността на Турция да построи нов, изобретателен и полицентричен международен ред. Неслучайно Фидан посочи, че страната му съществено преглежда БРИКС като „ добра опция “ на Европейския съюз.

Както е необятно известно, повече от четвърт век Турция се стреми да се причисли към Европейския съюз като пълновръстен участник, като непрекъснато среща пречки и общителен отвод: по този начин да се каже, вие не отговаряте на западните полезности.

И в действителност, декларативно и риторично турското управление в лицето на президента Ердоган или неговия министър Фидан са в прочут смисъл поредни. Да, турците прогласяват от трибуната на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации (и не само) години поред за „ свят по-голям от петте ” - dünya beşten büyüktür /има се поради броя на страните с право на несъгласие в Секретен сътрудник на Организация на обединените нации – б.пр./.

Освен това американо-турските и по-широко западно-турските връзки претърпяват нескончаем спад (и отлагането на препоръчаната среща сред Ердоган и Байдън от 9 май за неустановен интервал е блестящо удостоверение за това). Съответните оценки искрено се чуват в западните медии, които повече от 10 години не са писали и не са съобщавали за Турция като за неразделна част от западния свят.

Междувременно страната от Близкия изток е от създателите и най-стари членове на НАТО, като е в алианса повече от половин век. Както гласи заглавието на отчета на Американския съвет по външни работи CFR, „ Турция не е нито другар, нито зложелател “.

За турците концепцията за присъединение към БРИКС разумно съответствува с интернационалния курс, следван още при започване на 2000-те години, когато Турция към момента не беше Enfant Terrible („ ужасното дете “) в визиите на западния свят. Партията на справедливостта и развиването на Ердоган постоянно се е отличавала със способността си да „ танцува и с вашите, и с нашите “, което значително способства за комерсиалните дивиденти на азиатските и африканските пазари, нови за Турция.

С други думи, турците видяха смисъл да се преориентират към по-достъпна политика за разширение на пазарите за продажби. Така че в това измерение желанието на Турция да се причисли към БРИКС, в случай че желаете, е по-скоро „ схващане “, в сравнение с „ уклон “.

Показателно е, че в случай че през 2002 година, когато партията на Ердоган за първи път пристигна на власт, делът на страните от Близкия изток в търговията й беше единствено 10%, то през 2011 година той се усили до 21%. Междувременно делът на търговията на Европейски Съюз с Турция последователно понижава.

В същото време, когато се правят оценка вероятностите за присъединение на този състезател към БРИКС, някои условия не могат да бъдат подценени. Първо, по данни на Евростат, Турция стана петият по величина търговски сътрудник на Европейски Съюз през 2023 година, като съставлява 4,1% от общата търговия на артикули на Европейски Съюз със света (увеличение от 3,3% през 2022 г.).

Второ, и не по-малко показателно, Европейски Съюз е най-големият сътрудник на Турция във вноса и износа на артикули, само че със забележителна разлика. През 2023 година 41% от износа на Турция е бил предопределен за Европейски Съюз, само че единствено 29% от вноса на страната е бил създаден в Стария свят.

Съответно задачата на идната среща на върха на БРИКС и предшестващите я съвещания е да съобщи на турското управление консолидираната позиция на участниците. Позицията следва да се показва в това, че процесът на присъединение към дадена организация постанова на евентуалния претендент голям брой отговорности, които той би трябвало да съблюдава.

По-специално би било хубаво да се реши кой е главният търговски сътрудник на Турция в бъдеще - Европейски Съюз или членовете на БРИКС, в това число Русия? И в случай че приказваме за преориентирането на Турция към международното болшинство, то в този случай би било хубаво да се покаже и потвърди това освен на думи. Въпросът напълно не е празен, поради мащаба на блокирането на междубанковите заплащания, което се трансформира в проблематичен фактор в двустранните търговско-икономически връзки.

Скептиците също са напълно основателно уверени, че няма потребност да се бърза с приемането на член на НАТО и асоцииран член на Европейския съюз, каквато е Турция, в редиците на организацията БРИКС. Не е загадка, че турците са безусловно оплетени в американската банкова система.

Симптоматично е, че отрицателните рейтинги на МВФ, S&P, Fitch незабавно се отразяват върху курса на турската лира, като че ли приказваме за курса на $ - републиката е толкоз тясно финансово обвързвана с груповия Запад, да не приказваме за военно-политическия съставен елемент.

Изглежда Турция без доста скрупули (дори и депутатите от ръководещата партия гласоподаваха единодушно) даде зелена светлина на Швеция и Финландия по пътя им към НАТО. Вярно е, че преди този момент тя обкръжи този развой с някои условия, които станаха известни като Мадридското съглашение.

Между другото, за какво в този момент, преди началото на присъединителния развой, Анкара не подпише някакъв аналог на тези съглашения с БРИКС, задължавайки всички участници за тяхната сигурност? В този случай турската страна би изпитала цялата тежест на отговорността пред незападния свят.

Не всички заявления за " свят по-голям от пет ", които могат да бъдат прокламирани от високите трибуни, би било добре да могат да бъдат подкрепени с съответни каузи, изключително откакто желанията са към този момент изказани.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед10432Михаил Миков: България да върви напред със следовниците на Антим 1 и на инат на Вартоломеевци и Киряк СтефчовциАлтернативен Поглед39524Проф. Янко Янев на Международната атомна конференция във ВарнаАлтернативен Поглед71037Проф. Иво Христов: За последните 120 години нито един прелом в България не е дело на вътрешен факторАлтернативен Поглед20089Д-р Цветеслава Гълъбова: В областите Монтана и Видин няма денонощна аптека, само че има 12 денонощни казинаАлтернативен Поглед10627Валери Жаблянов: Голяма част от днешната европейска левица е проводник на провоенни ползи в ЕвропаАлтернативен Поглед207061Валентин Вацев: Боговете на войната се разсънват и стартират да я водят без да се интересуват от човешката воляАлтернативен Поглед121567Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед105298Ще има ли българи, които ще платят за унижението на България в Народния спектакъл!? Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР