Гръцкият евродепутат Ева Кайли беше отстранена от поста заместник-председател на

...
Гръцкият евродепутат Ева Кайли беше отстранена от поста заместник-председател на
Коментари Харесай

Европейският парламент отстрани заместник-председателя Ева Кайли

Гръцкият евродепутат Ева Кайли беше отстранена от поста заместник-председател на Европейския парламент.Според ръководителя на Европейския парламент Роберта Мецола решението за Кайли, забъркана в следствие за корупция, в което се твърди, че са забъркани домакините на Световното състезание по футбол от Катар, е било взето през днешния ден сутринта.

Евродепутатите поддържаха предлагането с голямо болшинство - 625 гласа " за ", един " срещу " и двама " въздържал се ". Беше належащо болшинство от две трети.

Това се случи, откакто в понеделник белгийската полиция извърши нови обиски, в това число в офиса на Европейския парламент, защото следствието за корупция се разшири.

В изказване на Федералната прокуратура на Белгия се споделя, че IT ресурсите на 10 парламентарни чиновници са били " замразени ", с цел да се предотврати " изгубването на данни, нужни за следствието ". По-нататък те обявиха, че задачата на претърсването в Европейския парламент е била " да се изземат тези данни ".

Най-високопоставените политици от блока изрично осъдиха корупционния скандал, който раздрусва законодателния орган на Европейски Съюз. Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола приказва за " враговете на демокрацията, за които самото битие на този парламент е опасност, няма да се спрат пред нищо ".

" От началото на интервенциите са осъществени общо 20 претърсвания, от които 19 в жилища и едно в офиса на Европейския парламент ", заключават белгийските следователи.

Сумите, конфискувани по време на осъществените до момента претърсвания, са внушителни: " 600 000 евро в дома на един от обвинените, няколкостотин хиляди евро в куфар в хотелска стая в Брюксел и към 150 000 евро в апартамент, принадлежащ на член на Европейския парламент ", оповестява федералната прокуратура.

В мощно дефинирана тирада Мецола приказва за " злонамерени субекти, свързани с автократични трети страни, [за които] се твърди, че са употребявали оръжие против неправителствени организации, профсъюзи, обособени лица, асистенти и членове на Европейския парламент ".

Четиримата задържани, измежду които и Кайли, са упрекнати в корупция и пране на пари.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че обвиняванията против Кайли заплашват доверието на жителите на Европейски Съюз в институциите на 27-членния блок.

Тя съобщи, че самостоятелният етичен орган, който тя предлага да бъде основан, ще обгръща лобистките действия в Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент, както и в Европейската централна банка, Европейския съд и Европейската счете палата.

Доха отхвърли всички изказвания за непозволено държание, като съобщи, че " всякаква връзка на катарското държавно управление с докладваните изказвания е неоснователна и съществено дезинформираща ".
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР