Гръцките власти започнаха кампания за връщане на млади и талантливи

...
Гръцките власти започнаха кампания за връщане на млади и талантливи
Коментари Харесай

Гърция с кампания за връщане на мозъци

Гръцките управляващи започнаха акция за връщане на млади и надарени хора, които са напуснали родината си по време на финансовата рецесия, написа " Политико ".

За да ги насърчи да се приберат в Гърция, управляващите оповестиха скица за дотации " Да върнем мозъците ", която предлага на 500 от най-умните и сполучливи емигранти брутна месечна заплата от 3000 евро, в случай че се включат в плана. Министерството на труда ще покрие 70 на 100 от разноските.

" Това е първият опит на гръцката страна да сътвори условия за последователно завръщане ", декларира Константинос Аграпидас, началник на програмата в министерството.

Схемата, стартирала при предходното ляво държавно управление, е метод да бъде обърната наклонността на приключване на мозъци и се счита за толкоз значима, че даже промяната на кабинета не я засегна.

Около 500 000 души са се преместили в чужбина по време на финансовата рецесия, когато безработицата доближи рекордните 28 %.

Течът на мозъци ускорява и най-голямата заплаха за гръцката стопанска система: тежката демографска обстановка. До 2050 година се чака, че популацията на страната ще се свие с сред 800 000 и 2,5 млн. души до сред 8,3 млн и 10 млн души население.

Липсата на квалифицирана работна ръка в страната към този момент се усеща. Четири от 10 компании в Гърция търсят инженери, химици и юристи и други висококвалифицирани експерти, настояват гръцките медии.

Освен това управляващите се надяват, че в дълготраен проект завръщането на квалифицираните гърци от чужбина ще донесе и " ноу хау ", и новаторски хрумвания в страната.

Гърция не е единствената страна, която се пробва не просто да спре " приключването на мозъци ", само че и да върне назад вкъщи младите експерти. Полша, да вземем за пример, реши да освобождава напълно всички млади служащи от задължението да заплащат налог върху приходите. Радикалната мярка визира към 2 млн. млади служащи.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР