Граничният пункт „Кулата“ ще бъде блокиран, ако до понеделник гръцките

...
Граничният пункт „Кулата“ ще бъде блокиран, ако до понеделник гръцките
Коментари Харесай

Протестиращи представители на бизнеса плашат да затворят ГКПП Кулата

Граничният пункт „ Кулата “ ще бъде блокиран, в случай че до понеделник гръцките управляващи не отворят „ Илинден-Ексохи “ за товарни транспорти. Това обявиха пред БНР представители на бизнеса от Гоцеделчевско на днешния си митинг на пътя при село Господинци.

Представители на търговски, транспортни и аграрни компании от региона на Гоце Делчев и околните общини още веднъж се събраха през днешния ден на митинг с гледище за отварянето на граничния пункт “Илинден-Ексохи “. Същото искане има и бизнесът от гръцките региони на Драма и Кавала. Хората са недоволни от загубите, които търпят съвсем 2 месеца.

Въпреки напъните на евродепутата Андрей Новаков и на народни представители от района, които се пробваха през днешния ден успокоят хората, само че не ги разубедиха да блокират пътя. Това стана с жива верига за към 15 минути, след което хората се отдръпнаха, само че към 18 часа още веднъж се готвеха да блокират придвижването.

„ Очаквам до края на месеца гръцката страна да си преразгледа позицията. Такива са и техните планове, не знам дали ще се случи “, сподели пред БНР Новаков.

Протестиращи разясниха, че реакция е трябвало да има на втория, а не на 35-ия ден. „ Институциите въобще не обърнаха внимание на това затваряне. След днешния митинг ще вземем решение, уповавам се да не се стигне до там, за затваряне и на „ Кулата-Промахон “, обявиха те.

След митинга предходната седмица, на който представителите на бизнеса обявиха, че „ търпението им е свършило и загубите им са непоносими, недоволните се пробваха да влязат най-малко в българската част на неработещия повече от месец граничен пункт, само че бяха спрени от заграждения и полицейски кордон. Те упрекнаха българските институции в безучастие и липса на съответна връзка с южните ни съседи. Часове по-късно външното ни министерство изиска публично от гръцките управляващи пунктът да бъде отворен за товарните транспорти. Вчера министър председателят Бойко Борисов също сложи въпроса за отпадане на възбраните, които пречат на комерсиалните и туристически пътувания, пред сътрудника си Кириакос Мицотакис по време на срещата им в Атина.

Въпреки раздвижването на дипломатическите среди по казуса, представителите на бизнеса не престават с митингите. За в този момент те няма да блокират работещия граничен пункт „ Кулата- Промахон “, само че през днешния ден в 17 часа излязоха на пътя Банско-Гоце Делчев, в региона на село Господинци.

Последното удължение на възбраната за прекосяване на всички типове транспортни средства, както и на хора през граничния пункт „ Илинден-Ексохи “ е до идния понеделник, 31 август. Хората от пограничния регион обаче имат опасения, че това още веднъж няма да е краят.

Във връзка с проведените митинги с искане за отваряне на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Илинден-Ексохи “ Министерство на външните работи би желало да посочи, че не е спирало да упорства пред гръцките управляващи за това, като изцяло поддържа справедливите претенции на българските превозвачи за неотложно възобновяване на правото на свободно напредване на хора и артикули в Европейския съюз, оповестиха през днешния ден от пресцентъра на външнополитическото ведомство.

По инструкции на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в Министерство на външните работи бяха извършени две срещи с краткотрайно ръководещия посолството на Гърция Маркос Триполитакис - на 24 август и на 20 август. По време на диалозите с генералния шеф по европейските въпроси Руси Иванов и с шефа на дирекция „ Обща външна политика и политика за сигурност на Европейски Съюз “ Веселин Дянков българската страна акцентира, че затварянето на 22 юли на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Илинден-Ексохи “ има отрицателен резултат върху бизнеса и от двете страни на границата, изключително в подтекста на икономическата рецесия, провокирана от Covid-19.

Представителите на Министерство на външните работи акцентираха, че през последните седмици разпространяването на Covid-19 в България е намаляло доста за разлика от епидемиологичната конюнктура в Гърция, където болестта бележи растеж.

Българската страна напомни и управителните правила на Европейската комисия, оповестени на 7 август, които би трябвало да послужат за основа на всички решения за въвеждане на нови ограничаващи ограничения сред държавите-членки на Европейски Съюз. В тях се планува по-добре съгласуван и координиран сред страните метод, допускащ на жителите и бизнес средите да имат ясна информация и по-добра сигурност при обмисляне на техните пътувания и транспорти. Подчертано бе, че Гърция би трябвало да съблюдава тези инструкции и авансово да уведомява страната ни за планувани ограничавания в пропускателния режим на границата.

Към момента Министерство на външните работи не е получило отговор на поставените претенции.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР