Грандиозен скандал се заформи в парламента около меморандума, сключен между

...
Грандиозен скандал се заформи в парламента около меморандума, сключен между
Коментари Харесай

Доклад на ДАНС за енергийния меморандум с GEMCORP взриви депутатите

Грандиозен скандал се заформи в Народното събрание към меморандума, подписан сред министерство на енергетиката и Gemcorp Holdings Ltd. и IP3 Corporation за съдействие в региона на енергетиката. Оказа се, че в секретното деловодство е импортиран отчет на ДАНС по въпроса, който и опозицията, и представителите на партии от ръководещото болшинство дефинират като доста стеснителен. Има и подозрения, че фирмите могат да употребяват меморандума за привличане на вложения от разнообразни пазари.

Заради всичко това депутатите от краткотрайната парламентарна комисия за определяне на обстоятелствата към подписания през март меморандум ще изслушат идната седмица ръководителя на ДАНС Пламен Тончев, оповестява. Опитите на опозицията да провокират чуване на премиера в оставка Кирил Петков и финансовия министър в оставка Асен Василев са били блокирани на последното съвещание на комисията.

Според източници на „ Сега “ опасенията, че меморандумът се употребява имиджово от двете компании за привличане на клиенти, не са без съображение. От самото сключване на документа държавното управление твърди, че той не е правно обвързващ и разказва единствено планове. Опозицията обаче упорства, че той покрива цялата енергетика и дава права за информация. Има подозрения и към капиталите на двете компании. Не е ясно до каква степен тези тематики са покрити в секретния отчет на ДАНС. Според опозицията обаче документът е мотив Народното събрание да задължи държавното управление да приключи меморандума.

„ Считаме, че би трябвало незабавно да се пристъпи към преустановяване на меморандума. Няма по какъв начин да се разяснява наличието на отчета на ДАНС, само че има обстоятелства, които са безспорни и ясни. Не е осъществено никакво авансово изследване на компаниите. Имало е среща с техни представители в България на 11 март, меморандумът е подписан на 23 март. Не е тествана нито собствеността, нито осъществявани финансови транзакции, нито финансова непоклатимост на сдруженията, а в това време меморандумът покрива цялата енергетика “, разяснява пред „ Сега “ депутатът на ГЕРБ Десислава Трифонова. Според нея все още няма и никакви доказателства, че по меморандума не се работи, както увери през юни Кирил Петков. „ Докладът на ДАНС е от април и ние се съмняваме, че той въобще не е показан на министерство на енергетиката, тъй като в писмо от МЕ ни твърдят, че в действителност меморандумът е потребен. Няма по какъв начин да се твърди такова нещо след запознаване с отчета на ДАНС “, добави Трифонова.

Тя напомни и разминаването в информацията на Асен Василев и външно министерство за това кой и по кое време е предложил компанията. Василев твърди, че това е станало от американската администрация на вечеря на 15 февруари 2022 година в наличието на българския дипломат в Съединени американски щати и други публични лица. От американското посолство в България обаче отхвърлиха това. „ Продължава да няма изясненост по какъв начин е определена компанията. Асен Василев не даде никаква информация за това, от министерство на енергетиката също няма нито един документ. Информация има от външно министерство, само че тя се разминава с даваните обществено пояснения. От външно удостоверяват версията, че посланикът е взел участие във вечеря, за която приказва Асен Василев, само че отхвърлят там да е поставяна тематиката за компанията. Затова по тематиката нямало и паметна записка от посланика “, изясни Трифонова.

За преустановяване на меморандума са настояли и от Движение за права и свободи, а терзание от прочетеното в отчета на ДАНС е изразил и депутатът на „ Демократична България “ Георги Ганев. Ганев отхвърли да разяснява наличието на отчета на ДАНС, само че съобщи, че има мотив за терзание. " От това, което научих, има съображение за терзания от компаниите, с които е подписан меморандумът ", сподели Ганев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР