Грамофонните плочи стават все по-търсени от ценителите на качествената музика(снимка:

...
Грамофонните плочи стават все по-търсени от ценителите на качествената музика(снимка:
Коментари Харесай

Плочите задминаха CD-тата по продажби в САЩ


Грамофонните плочи стават все по-търсени от ценителите на качествената музика
(снимка: CC0 Public Domain)

Доклад на Американската асоциация на звукозаписната промишленост (RIAA) разкрива забавни обстоятелства за първите шест месеца на 2020 година И макар че анализът отразява предстоящи трендове, някои данни вършат изключително усещане.

За първи път от 80-те години на предишния век грамофонните плочи превъзхождат компактдисковете. Продажбите на албуми на винил са се нараснали с 4%, по отношение на първата половина на 2019 година, достигайки 232 милиона $. Те генерират 62% от приходите от продажби на физически носители през полугодието.

Общите продажби на физически носители с музика през обсъждания интервал понижават до 376 милиона $, което е спад от 23% по отношение на първото полугодие на 2019 година, сочи отчетът.
още по тематиката
Въпреки че продажбите на плочи процъфтяват, наред с покупките на компактдискове (макар и в по-малки количества), физическите носители носят единствено 4% от общите доходи на звукозаписната промишленост.

Причините за това са както естествени, по този начин и породени от коронавирусната пандемия. Хората започнаха да посещават по-малко магазини, музикантите стопираха да обикалят по турнета и надлежно да продават компактдискове на концертите си, милиони хора в Съединени американски щати изгубиха работата си и нямат пари за закупуване на CD или плочи.

Естествена последица от това е възходящото търсене на стрийминг услуги. Така да вземем за пример, Spotify добави 12 милиона клиенти на Premium услугата си за шест месеца, а в Съединени американски щати като цяло броят на платените клиенти за стрийминг през първите шест месеца на 2020 година се усили с 24% на годишна база – до над 72 милиона.

Приходите от онлайн стрийминг на музика са нарастнали с 12% през полугодието, достигайки 4,8 милиарда $, сочи още отчетът на RIAA.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР