Граждански патрули обикалят из някои германските градове и създават зони

...
Граждански патрули обикалят из някои германските градове и създават зони
Коментари Харесай

Закрилници или биячи - самозвани пазители на реда настъпват в Германия

" Граждански патрули " обикалят из някои немските градове и основават " зони за сигурност ". Твърдят, че германците са " беззащитни пред вносната престъпност ". Всичко стартира след изстъпленията пред Кьолнската гара, споделя " Дойче веле ".

Закрилници или биячи са тези хора? Настъплението на самозваните пазители на реда става все по-напористо, тъй че дирекцията на полицията в Кемниц неотдавна беше принудена да излезе със специфична декларация: " Тези " цивилен патрули " в Дьобелн са освен ненужни – те са напълно неприемливи. " Защото " монополът за потребление на мощ е напълно в ръцете на страната ", посочи директорката на полицията в Кемниц Соня Пенцел.

Ненужни, само че все пак ги има. В отговор на едно питане в Бундестага, немското Министерство на вътрешните работи прецизира, че сходни групировки към този момент има в съвсем всички федерални провинции. " Вътре в тези групи, които се показват като цивилен патрули, може да възникне заплаха от евентуален десен тероризъм ", гласи формулировката на министерството.

От 2015 година насам в разнообразни немски градове и общини пораждат групировки по модела на " гражданските патрули ", които подслоняват пъстра комбинация от хора - десни екстремисти, футболни хулигани, рокери, само че и така наречени " гневни жители ". Дясноекстремистки групировки упорстват за построяването на " зони за сигурност ", където " германците да се усещат в сигурност ".

Според допитване на YouGov при започване на 2016 година, 29% от германците са декларирали, че евентуално биха се присъединили в " цивилен патрул ", с цел да пазят своите лични ползи, в случай че страната не ги пази. Авторите на допитването настояват, че фитилът на поддръжката за " гражданските патрули " е бил разпален от изстъпленията пред Кьолнската гара в Новогодишната нощ.

" Гневни жители ", хулигани, рокери, десни екстремисти

Политиците и полицията към този момент добре осъзнават каква заплаха съставляват " гражданските патрули ". Но юридическите благоприятни условия за битка против самозваните шерифи са лимитирани. " Наблюдаваме ги доста деликатно ", твърди Леони Мьолман, говорителка на Вътрешното министерство в Северен Рейн-Вестфалия. Обаче тези групи умишлено балансирали на ръба на законността, добавя тя.

" Гражданските патрули " провеждат по този начин наречените " разходки " или " маршове ", които управляващите в това време класифицираха като " събрания " и по този начин стана допустимо да им постановат по-сериозни ограничавания. Обличането на еднотипни жилетки при избрани условия също може да се третира като нарушаване на възбраната на униформите. Колкото до концепцията тези групировки да бъдат сложени под наблюдаване от Службата за отбрана на конституцията, вътрешния министър на Северен Рейн-Вестфалия счита, че " юридически това не е напълно просто ".

В Дьобелн полицията предприе дейности против една формация, която разгласи, че " се притичва на помощ на полицията ", а членовете ѝ носят жилетки с надпис " зона за сигурност ". Градската администрация изследва въпроса дали да не забрани напълно носенето на такива жилетки.

Проявите на " гражданските патрули " в Дьобелн и Фрайберг през октомври тази година привлякоха огромно публично внимание. Полицията ограничи дейностите си само до това да изолира избрани участници и да конфискува неразрешени облекла. Говорител на полицията изясни, че други благоприятни условия не е имало, по никакъв метод не се налагали арести.

По данни на Вътрешното министерство в Северен Рейн-Вестфалия твърдото ядро на тези групировки в провинцията наброява към 250 души. Но за избрани демонстрации те можели да активизират до 700 души. Чрез на пръв взор безобидните така наречени " разходки ", тази пъстра комбинация от десни екстремисти, хулигани, рокери и " гневни жители " се пробва да притегли и аполитични жители, споделя министърът на вътрешните работи на провинцията Херберт Ройл.

 В диапазона сред
В диапазона сред " радетели за сигурност " и " дясноекстремистки насилници ".

" Закрила на жителите и родината "

Матиас Кванд, който научно изследва деянията на десния екстремизъм, твърди, че в гражданските патрули има няколко разнообразни сегмента: в диапазона сред " радетели за сигурност ", " протестиращи " и " дясноекстремистки насилници ".

В последната категория влизат " Група Фрайтал " и " Революция Кемниц ". През март 2014 година Дрезденският съд осъди на дълги периоди отнемане от независимост осем души от " Група Фрайтал " поради бомбени атентати против бежански приюти и против политически съперници. Процесът против " Революция Кемниц " стартира на 30 септември.

" Дясноекстремистките придвижвания обичат да показват своите дейности като " протекция на жителите и на родината ", с цел да избегнат обществената изолираност и да оправдаят както идеологията си, по този начин и склонността си към принуждение ", написа Матиас Кванд. Той предизвестява, че въпросът за сигурността не трябва да се " оставя в ръцете на крайнодесни политически артисти ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР