Гражданска група от политици, общественици и граждани, начело с телевизионния

...
Гражданска група от политици, общественици и граждани, начело с телевизионния
Коментари Харесай

Гражданска група настоява за демонтиране на Паметника на съветската армия

Гражданска група от политици, общественици и жители, отпред с телевизионния водещ и политик Горан Благоев, журналиста Иво Инджев, общинския консултант от " Демократична България " Марта Георгиева и други стартира самодейност за разглобяване на Паметника на руската войска в София. 

" Инициативата в този момент съставлява разумно продължение на един развой, който върви  към този момент 30 години, само че в този момент е моментът да се извърви пътят. Това се случва през днешния ден, тъй като не искахме през вчерашния ден, на 9 май, да се разпалват пристрастености ", сподели Горан Благоев по време на показване на инициативата  на конференция в Българска телеграфна агенция. Той посочи, че не става въпрос за взривяване или заличаване на паметника, а за демонтирането му от настоящето му място.

Подписалите самодейността изпратиха общо писмо до институциите, което е отворено за присъединение на цивилен организации и партии, припознаващи идеята за срутване на Паметника на руската войска.

" Време е пристрастеностите да се разпалят, няма на никое място в Европа такава надменност. Надписът слага международен връх по лъжене в три елементи - първата " на руската войска освободителка ", защото армията не е била руска, а алена. Второ - не е освободителка, а окупаторка и от " признателния български народ " - това е единствено една част от българския народ ", разяснява журналистът Иво Инджев.

Според него паметникът заема положително място в София и е " позорно " българският народ да търпи към момента " МОЧА " (Монумент на окупационната алена войска - различното име на Паметника на руската армия).

Паметникът на Съветската армия е паметник, който е ситуиран в Княжеската градина в центъра на София, е построен през 1954 година, 10 години след Съветско-българската война и Деветосептемврийския преврат от 1944 година Днес паметникът е предмет на разгорещени разногласия за неговото значение, предопределение и бъдеще. След 2011 г. той става обект на няколко акции, най-често израз на митинг по отношение на политиката на бившия Съветски съюз и съвременна Русия. На 17 юни 2011 скулптурите на паметника на Съветската войска бяха оцветени като американски комикс герои. 

Хиляди последователи на левите политически партии и движения и русофилските организации в България всяка година празнуват Деня на Победата, 9 септември 1944 година, 23 септември 1923 година и други исторически дати, като сервират венци и цветя и провеждат тържествени концерти и други мероприятия на паметника. 

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР