Гражданите на Обединеното кралство трябва да бъдат освободени от визови

...
Гражданите на Обединеното кралство трябва да бъдат освободени от визови
Коментари Харесай

ЕП реши: Британците трябва да бъдат освободени от визови изисквания при кратък престой в ЕС, след излизането на страната от ЕС

Гражданите на Обединеното кралство би трябвало да бъдат освободени от визови условия при къс престой в Европейски Съюз, след излизането на страната от Европейски Съюз.

• Трябва да се подсигурява взаимност за жителите на Европейски Съюз
• Прилагане на безвизовия режим след Брекзит

Гражданите на Обединеното кралство ще могат да влизат в Европейски Съюз без визи за къси интервали, след излизане на страната им от Европейски Съюз, при изискване че жителите на Европейски Съюз се възползват от същите условия, когато пътуват до Обединеното кралство, оповестява пресслужбата на Европейския парламент.

Евродепутатите поддържаха в четвъртък с 502 гласа "за ", 81 гласа "против " и 29 гласа "въздържал се “ плана на резолюция по отношение на освобождението на жителите на Обединеното кралство от визови условия при влизане в Европейски Съюз за къс престой, откакто страната им се отдръпна от Европейски Съюз.

„ Запазването на безвизовото пътешестване сред Европейски Съюз и Обединеното кралство е основна част от подготовката за следствията след Брекзит. На Острова живеят 3,7 млн. европейски жители, включително и към 280 000 българи, чиито права би трябвало да бъдат обезпечени “, сподели докладчикът Сергей Станишев (С&Д, България).

Законодателството ще влезе в действие от деня след отдръпването на Обединеното кралство от Европейския съюз. След тази дата, жителите на Обединеното кралство с английско поданство няма да се нуждаят от виза за престой в Европейски Съюз до 90 дни в границите на 180-дневен интервал.

Обединеното кралство ще бъде включено в листата на повече от 60 страни и територии, чиито жители не се нуждаят от виза, с цел да влязат в Европейски Съюз за бизнес, туризъм или за посещаване на родственици или другари. Освобождаването от условие за визи не се отнася за правото на работа в Европейски Съюз.

Отмяната на визовия режим при взаимност:

Европейски Съюз ще анулира визовия режим за жители на Обединеното кралство едностранно, само че на основа на взаимност, при изискване че жителите на Европейски Съюз също се употребяват от безвизов достъп при къси бизнес или туристически пътувания до Обединеното кралство, когато Обединеното кралство се отдръпна от Европейски Съюз.

В случай, че Обединеното кралство вкара условие за владение на виза за жителите на най-малко една страна членка, „ следва да бъде прибавен механизмът за взаимност, очакван в законодателството на Европейски Съюз “, гласи текстът. Това може да докара до наново въвеждане на визови условия за жителите на Обединеното кралство.

„ Докладът ми беше поверен в спешна обстановка - имаше действителна опасност от блокиране на законодателството. Радвам се, че след финален решителен кръг на договаряния, успяхме да реализираме единодушие и да избегнем хаоса, който щеше да настъпи освен за европейските и английските жители, само че и за цели браншове от стопанските системи на Европейски Съюз и Обединеното кралство “ добави Сергей Станишев (С&Д, България).

Следващи стъпки:

След утвърждението в пленарната зала, проектозаконът следва да бъде официално гласуван от Съвета на министрите. Законодателството би трябвало да бъде оповестено в Официален вестник на Европейски Съюз преди 12 април, за подготовка за Брекзит без договорка на тази дата.

Премахването на визите ще се ползва във всички страни членки на Европейски Съюз (с изключение на Ирландия, която има лична визова политика) и в асоциираните към Шенген страни (Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария). Ирландия и Обединеното кралство имат характерно двустранно съглашение, което планува безвизово пътешестване сред двете страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР