Граждани вече няма да могат да бъдат съдени без знанието

...
Граждани вече няма да могат да бъдат съдени без знанието
Коментари Харесай

Не могат да съдят граждани без тяхно знание

Граждани към този момент няма да могат да бъдат съдени без знанието им. Това става допустимо с признатите от депутатите промени в Гражданския процесуален кодекс. Измененията бяха дебатирани и гласувани в границите на две пленарни съвещания.Те бяха инициирани от омбудсмана Мая Манолова. С измененията се понижават правата на частните правосъдни реализатори (ЧСИ). Намаляват се и таксите към тях.

Невъзможността ответник по дело да бъде открит на посочения адрес ще се установи най - малко с три визити на адреса от връчителя. Съдът служебно ще ревизира и местоработата на ответника и ще разпорежда връчване по местоработата. С измененията депутатите понижиха таксите на частните правосъдни реализатори и дадоха опция на длъжниците да оспорват оценките на недвижимите парцели, когато се изнасят на обществена обмен.

Вече няма да се позволява поръчителство на иск върху вземания на лечебните заведения от НЗОК. Както до момента не се позволява и поръчителство на иск за парично взимане против страната, държавните институции, общините и лечебните заведения по Закона за лечебните заведения. В закона се резервира недопускането на поръчителство на иск за парично взимане посредством налагане на запор върху вземания, върху които не се позволява наложително осъществяване.

За предявените с една молба искове в отбрана на един интерес ще се събира една държавна такса върху защитавания интерес, без значение от броя на ответниците. Депутатите взеха решение за предявените с една молба искове в отбрана на разнообразни ползи минималната такса да се събира от всички ползи.

Сборът от всички такси по осъществяването за сметка на длъжника в едно изпълнително произвеждане не може да надвишава за обвързване в размер до 10 на 100 от минималната работна заплата 30 % от минималната работна заплата; за дълг от 10 до 40 на 100 от минималната работна заплата - 40 на 100 от минималната работна заплата; от 20 на 100 до една минималната работна заплата - 50 % от минималната работна заплата; от една до две минимални заплати - 80 %.

В общия общ брой на таксите по осъществяването не се включват таксите по отношение на администриране на тъжби против дейности на правосъдния реализатор, както и за известяван на присъединени взискатели. В случаите, когато е доближат общият общ брой на таксите, и взискателят изиска нови изпълнителни дейности, таксите за тях са за негова сметка, не на длъжника.

Процентът на пропорционалната такса по изпълнителните каузи понижава с увеличение на интереса, като таксата не може да надвишава оптималния размер, избран в Граждански процесуален кодекс, взеха решение депутатите. За обвързване в размер над четиридесет и пет минимални работни заплати този общ брой не може да надвишава една петнайсета от задължението, само че не по-малко от три минимални работни заплати.

На касационно обжалване пред Върховен касационен съд подлежат въззивните решения, в които съдът се е произнесъл по материалноправен или процесуалноправен въпрос, който е в несъгласие със наложителната процедура.

Омбудсманът Мая Манолова съобщи, че в случай че се окаже, че и след смяната в закона частните правосъдни реализатори заобикалят закона, ще внесе нови промени. „ Благодаря ви за това, че застанахте на страната на вашите гласоподаватели по една тематика, която е извънредно мъчителна за тях. Знам, че не беше елементарно. Не беше елементарно да се удържи на натиска на частните правосъдни реализатори, само че това беше и тест за този парламент”, се обърна тя към депутатите. По думите ѝ това е първото Народно заседание, което се е осмелило да ограничи свръхправомощията на частните правосъдни реализатори.
тагове Народно заседание Граждански процесуален кодекс промени Мая Манолова
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР