Граждани излязоха на протест пред служебния вход на Народното събрание

...
Граждани излязоха на протест пред служебния вход на Народното събрание
Коментари Харесай

Граждани протестираха срещу застрояването на земеделски земи

Граждани излязоха на митинг пред служебния вход на Народното събрание против застрояването на аграрни земи, съобщи Actualno.com .

Те скандираха " Мафия ", " Искаме природа, не желаеме бетон! " и за следващ път се оповестиха за оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Какви са аргументите?

Гражданското неодобрение бе поради предходна от втори опит корекция в Закона за земеделските земи, която разрешава всеобщо застрояване в аграрни площи.

Става въпрос за поправката, която мина през Закона за посевния и посадъчния материал. Тя беше инициирана от " Обединени патриоти " и по-точно от депутата от НФСБ Йордан Апостолов, който е родом от Добрич.

Съгласно поправката, в земеделските земи, които през последните години са били със заменено предопределение, ще може да се строи, в случай че притежателят на земята подаде искане пред съответната комисия. Така се удължава на процедура до безспир срокът да има капиталово желание в земи със смесено предопределение, откакто до момента оптималният период беше 6 години и в действителност той изтече през предходната година.

На закона беше наложено несъгласие от президента Румен Радев, с главен претекст, че освен това състояние притежателите на земи със смесено предопределение имат интерес да ги оставят да пустеят, до момента в който някой не реши да строи.щ

Реакции

На въпрос дали има заплаха в по този начин създалата се обстановка да се разреши строителство в земи, които са предпазени територии, Тома Белев от Асоциацията на парковете в България разяснява, че за част от тези земи има такава заплаха . Той даде образец със заменките за аграрни земи край Камчия, за които изясни, че са няколко типа. " На първо място бяха сменени дюни и плаж, които бяха оповестени за аграрни земи, бяха обект на заменки. Зад тях други аграрни земи, които към този момент са аграрни земи, бяха също сменени, само че към този момент като действителни аграрни земи ", сподели Белев. По думите му в тази ситуация с плажа и дюните " те не могат да възобновят решението си просто тъй като строителството там е неразрешено и не могат да употребяват тази смяна на предназначението. Но за земите, които са зад плажа, т.е. на първа линия - това може да стане ", посочи още Тома Белев.

" Тук съм, тъй като ме тормози, че тези земи ще бъдат застроени, ще се създадат едни празни хотели, ще се изперат едни пари - това ме тормози най доста ", сподели Николай Найчев, един от протестиращите.

" Притесняваме, че плодородни земи ще се употребяват за индустриални потребности, вместо да се създава на тях храна - българска, качествена, плодове, зеленчуци, зърнени култури. Искам поля, цялостни с жита, не желая фабрики ", безапелационна бе Александра Савова, пристигнала с детето си на митинга против застрояването.

През цялото време засилено полицейско наличие охраняваше мирната проява.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР