Графитъри превърнаха археологическия комплекс Небет тепе в галерия на открито.

...
Графитъри превърнаха археологическия комплекс Небет тепе в галерия на открито.
Коментари Харесай

Графитъри превърнаха Небет тепе в галерия

Графитъри трансфораха археологическия комплекс Небет тепе в изложба навън. Скалите и камъните постоянно се употребяват за уличното " изкуство ", в случай че по този начин може да се назова безразборното драскане със спрей. Екипите на " Чистота " се пробват най-малко два пъти в годината да излъскат шарениите, само че не могат да се преборят със самодейците.

За археологическия комплекс най-малко от 10 години се вършат опити да се изготви план за реституция и експониране на античните находки, както прилича на град с антична история. В Община Пловдив бяха даже се амбицирали след възобновяване на крепостната стена градът да засенчи блестящия Царевец. Идейният план обаче беше посрещнат с бурна опозиция от група архитекти и отритнат. Сега се изготвя нов.

" Археологическият комплекс би трябвало да бъде възобновен в идващите няколко години ", безапелационен е кметът на регион " Централен " Георги Стаменов. Според него първата стъпка е необятно публично разискване с гилдиите на план за реставрацията, преди той да бъде утвърден от институциите. Едновременно с това ще се търси финансиране. Досега имаше няколко благоприятни условия на Небет тепе да се влагат европейски средства, само че те бяха изпуснати.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР