Графикът на Шан Хън, научен сътрудник в Пекинския институт по

...
Графикът на Шан Хън, научен сътрудник в Пекинския институт по
Коментари Харесай

Младите защитници на Великата китайска стена - трета част

Графикът на Шан Хън, теоретичен помощник в Пекинския институт по археология, при започване на 2023 година е претрупан. Той работи по археологически разкопки на Великата китайска стена в пекинския регион Пингу, приготвя научно-популярна стратегия за Великата китайска стена при Бадалин в региона Йенцин и документален филм за сектора в Датун, провинция Шанси.

Шан Хън демонстрира огромен интерес към историята и културата още като дете. През 1991 година, когато е единствено на седем години, за първи път изкачва Великата китайска стена. През идващите години той е все по-силно впечатлен от гледката. „ Стената бе толкоз величествена и криволичеща, че не се виждаше краят ѝ “, спомня си Шан Хън.



На Националния празник на Китай през 1999 година, съпроводен от фамилията си, 15-годишният Шан Хън се качва за първи път до нереставрирана част на Великата китайска стена. Те вървят от изгрев до залез слънце и нощуват в близкото село. Въпреки умората, той е мощно впечатлен от естествената хубост на това антично и грандиозно отбранително оборудване.

През 2001 година Шан Хън написва пътепис за Великата китайска стена и има намерение да го разгласява в интернет. Тогава попада на един уеб страница за Великата китайска стена, основан от доброволци, където открива доста фотоси и информация. След това Шан Хън отива на Великата китайска стена с другари, с които се среща посредством този уеб страница. През последните 20 години посещава разнообразни нейни сектори в Пекин, Хъбей, Тиендзин, Шанси, Шаанси, Нинся, Вътрешна Монголия и други провинции в Китай, като изминава повече от 3000 км по нея.



През 2010 година Шан Хън се причислява към Пекинския институт по археология и през последните 10 години управлява редица археологически разкопки на Великата китайска стена, взе участие в разнообразни проучвателен планове.

„ Великата китайска стена остарява и е значимо да се ускорят проучванията, с цел да може тя да бъде по-добре предпазена “, споделя Шан Хън. Той се изкачва по нея съвсем всяка седмица и изследванията му не са спирали нито за момент. „ Надявам се, че когато хората посетят Великата китайска стена, освен ще видят величествените кули и реликви, само че и ще научат повече за историята ѝ и ще усетят духовната мощ на живия китайски народ. “
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР