Графенът е изолиран за първи път през 2004 г. от

...
Графенът е изолиран за първи път през 2004 г. от
Коментари Харесай

Графенът: митове и реалност

Графенът е изолиран за първи път през 2004 година от ръководителя професор Андре Гейм и Константин Новосьолов, за което двамата са наградени с Нобелова премия през 2010 година Графенът има дебелина единствено един атом и е прочут като най-тънкия материал на Земята. Той е 200 пъти по-здрав от стоманата и непрогледен за всички газове и течности, с огромен капацитет за приложимост, да вземем за пример антикорозионни покрития, непромокаеми опаковки и суперкондензатори.

През 2013-та плановете „ Графен “ и „ Човешки мозък “ печелят най-големия конкурс за върхови научноизследователски достижения в историята Графенът има една изключителна композиция от физически и химически свойства: той е най тънкият материал, неговата електропроводимост е доста по-добра от тази на медта, якостта му е 100-300 пъти по-висока от тази на стоманата, а оптичните му свойства са неповторими. Използването на графена стана допустимо с помощта на европейски учени през 2004 година, като се чака веществото да се трансформира в „ материал-чудо “ на 21-ви век (какъвто бяха пластмасите за 20-ти век), в това число да размени силиция в продуктите на ИКТ.

Графеновият оксид е произходящ на графена и е в по-разтворима форма. В момента към момента се правят проучвания на вероятните му приложения за разнообразни медицински цели. Именно графеновият диоксид „ нашумя “ измежду по-широката аудитория около погрешните изказвания, че се съдържа във имунизациите срещу Covid-19 и това е отправната точка на диалога с Наско Стаменов за това какво е графенът и къде намира приложение.

Наско Стаменов напомня и нещо доста значимо – а точно моментът „ Еврика “ в науката в никакъв случай не идва просто по този начин, постоянно е разследване на дълга и упорита работа. А тя на собствен ред е в основата на пътя на човечеството напред.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР