На 11 май българския народ почита Светите равноапостоли и просветители

...
На 11 май българския народ почита Светите равноапостоли и просветители
Коментари Харесай

На 11 май почитаме Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий

На 11 май българския народ уважава Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий.

 

Този ден се утвърждава като значим ден от празничната система на българите. 11 май е ден за респект на светите братя – основатели и разпространители на първата славянска писменост – глаголицата.

Празникът на Св.св.Кирил и Методий е празнуван за първи път в Пловдив през 1851. Инициативата за това събитие е на Найден Геров и Пловдивското епархийско класно учебно заведение. През 1857 година денят на светите братя е почетен в българската черква „ Свети Стефан “ в Цариград, дружно със работа и за свети Иван Рилски. От 1863 година се открива като църковен празник на светите равноапостоли.

Химн „ Върви народе възродени ”


След Освобождението 11 май става общоучилищен празник на славянските първоучители. Тогава се заражда концепцията за химн на Кирил и Методий. През 1892 година в Русе, Стоян Михайловски, тогава преподавател в Мъжката гимназия, написва химна „ Върви народе възродени “. Стоян Михайловски е роден в Елена и по-късно става учител в еленското учебно заведение.

През 1901 година учителят от Петокласното Ловчанско учебно заведение Панайот Пипков написва музиката към стихотворението. Пипков написва непринудено музиката откакто вижда, че една от неговите ученички чете това стихотворение за Кирил и Методий. На учебния празник цялото учебно заведение запява тази ария. През 1902 година за Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност, песента се подема и запява от всички учебни заведения в страната.

С въвеждането на Григорианския календар през 1916 година празникът, отбелязван от страна и черква, към този момент се празнува на един ден – единствено на 24 май. След 1969 година се организира обособяване на църковния от светския календар. Затова през днешния ден си имаме два празника – църковен на 11 май и всемирски на 24 май, на който честваме Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност.

Дейност на Св. св. Кирил и Методий


Братята са родени в Солун, Византия, през 9-и век в седемчленно семейство на високопоставения боен шеф Лъв и неговата жена Мария. От късото житие на Кирил може да се разбере, че това е аристократично семейство. То е емигрирало във Византия през 8-и век евентуално по политически аргументи, както значително други фамилии. Методий е по-големия брат и е роден през 815 година, а Константин е роден през 820 година и чак към края на живота си приема името Кирил.

Св. св. Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя, са основателите на глаголицата. На името на Кирил е наречена основаната по-късно кирилица. Канонизирани са като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език (придобил известност в неговата съветска редакция като църковно-славянски език) и разпространение на християнството измежду славяните. Считани са за равноапостоли.

Светите братя са оповестени през 1980г. от папа Йоан-Павел Втори за настойници на Европа. Православната черква ги уважава и като едни от светите Седмочисленици.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР