Градският трафик може да се управлява много по-ефективно чрез технологиите

...
Градският трафик може да се управлява много по-ефективно чрез технологиите
Коментари Харесай

Смарт-стълбове и смарт-коридори ще предефинират градската среда


Градският трафик може да се ръководи доста по-ефективно посредством технологиите за смарт-коридори (снимка: CC0 Public Domain)

Световните вложения в технологии за интелигентни стълбове и интелигентни коридори в градската среда ще набъбнат от 10,8 милиарда $ през 2022 година до повече от 132 милиарда през 2030 година, съгласно нова прогноза на профилираната компания за софтуерни разбори ABI Research. Повече от 10,8 милиона интелигентни стълбове ще бъдат конфигурирани по света до 2030 година

„ Застаряващата идея за интелигентните градове значително не съумя да извърши обещанията си. Необходими са нови подходи под формата на по-мащабируеми, холистични и ефикасни решения за трансформиране на интелигентната градска инфраструктура и ускорение на нейното внедряване “, споделя Доминик Бонте, вицепрезидент отвесни и крайни пазари в ABI Research. „ Очаква се смарт-коридорите и смарт-стълбовете да предефинират интелигентните транспортни системи и като цяло умните градове. “

Смарт-стълбове

Интелигентните стълбове са многофункционални системи от умна градска инфраструктура, построени на база интелигентните улични лампи. С други думи, защото за уличното осветяване неизбежно се построява нужната инфраструктура от стълбове и подземни трасета за електрозахранване и обслужване, те могат да служат и за доста повече функционалности, с изключение на осветяването на улиците.
още по темата
На тях могат да се инсталират дребни метеорологични станции със датчици за премерване на качеството на въздуха, количествата дъжд на дъжд или сняг, шумовото замърсяване. Могат да се конфигурират Wi-Fi антени. Могат да се слагат дребни телекомуникационни кафези за 5G мрежи. Заедно с това е допустимо да се инсталират и камери за видеонаблюдение и защита, както и такива за броене на автомобилния трафик. Също по този начин на тези стълбове могат да се слагат смарт пътни знаци, които динамично трансформират наличието си.

Умните улични стълбове в някои случаи могат да предложат USB зарядни устройства за зареждане на дребна електроника – за прилагане от жителите. В други случаи смарт-стълбовете могат да интегрират и компактни зарядни устройства за електрически автомобили, тъй че оттова да се зареждат спиращите наоколо е-коли.

Смарт-стълбовете съставляват „ рентабилна, мащабируема и модулна рамка за внедряване на целия набор от умна градска инфраструктура, варираща от 5G дребни кафези и Wi-Fi горещи точки до камери за наблюдаване и трафик, знаци и информация екрани, решения за мониторинг на качеството на въздуха и наводнения и точки за зареждане на двуколесни и четириколесни транспортни средства и дронове, “ споделя ABI Research.

Не бива да се не помни и, че на тези стълбове могат да се инсталират дребни системи за генериране на възобновима сила – да вземем за пример компактни слънчеви панели или компактни ветрогенератори с отвесна ос. Електричеството от тези дребни ВЕИ системи може да се употребява за зареждане на датчиците в метео-станциите, светлинните пътни знаци, камерите за броене на автомобилния трафик и други

ABI не показва каква част от въпросните 132 милиарда щатски $ ще се падат на смарт-стълбовете, само че съгласно друга прогноза, на ReportLinker, през 2027 година въпросният бизнес ще се прави оценка на близо 20 милиарда $. Всички услуги, които смарт-стълбовете могат да предложат, съставляват интерес както за жителите, по този начин и за разнообразни снабдители и производители на артикули и услуги.

Смарт-коридори

Новата идея за интелигентни коридори обгръща технологиите за интелигентни пътища в градската среда: взаимосвързани адаптивни светофари, както и умна крайпътна инфраструктура, позволяваща съответното придвижване на самостоятелни коли. В тези крайпътни уреди могат да бъдат вплетени 5G връзки и сензори, захранващи автоматизираните системи за усъвършенстване на трафика, пътна сигурност и резистентен превоз на по-дълги дистанции.

На база тези технологии може да се изградят и пътни артерии с приоритет за избрани типове превоз, да вземем за пример за транспортните средства на публичния превоз. Но ABI Reserach отива по-далеч и вижда още нови благоприятни условия. Чрез същата технология е допустимо да се дефинират коридори за транспорт на товари и транспортни средства за доставка. Това е значително, тъй като ще предложи на градските управляващи нови източници на доходи.

Нови партньорства

Предвид всичко, разказано от ABI, градските управляващи могат да помислят и за нови или засилени партньорства с частния бранш, когато става дума за построяването на умни стълбове и умни коридори, показва Доминик Бонте. По думите му, телекомуникационните компании имат интерес да бъдат сътрудник на градската администрация в построяването на мрежите от смарт-стълбове. Телекомите могат да вземат участие с отчасти финансиране, разширявайки своите 5G мрежи. По подобен метод логистичният бранш има интерес да бъде сътрудник в построяването на градските смарт-коридори за доставки и товарен превоз.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР