Градските активисти от Спаси София настояват за удължаване на трамвая

...
Градските активисти от Спаси София настояват за удължаване на трамвая
Коментари Харесай

От Спаси София работят за удължаване на трамвая в кв. Орландовци

Градските деятели от " Спаси София " упорстват за удължение на трамвая в кв. Орландовци , който по думите им е един от най-лошо обслужваните квартали на София, макар близостта до центъра, оповестяват от " Спаси София ".

" В момента хората са принудени да употребяват крайградски рейсове с големи шпации на придвижване и да се прекачват , с цел да стигнат до центъра и прилежащи квартали. Това е стеснение, което принуждава хората да избират колите и с това да способстват за тапите и замърсяването на въздуха, сподели Андрей Зографски от транспортния екип на " Спаси София ". Искаме да осъществим дългогодишната фантазия на живущите в северните квартали да имат екологичен, бърз и пряк превоз до центъра . Удължаването на трамвайното трасе е планувано още преди 90 години, само че за построяването му не е подхванато безусловно нищо. Щастлив съм че се преборихме това да се промени и към този момент е подхваната първата крачка - предоставено е транспортно-комуникационно изследване , което да покаже къде тъкмо е най-разумно да мине бъдещият трамвай, разяснява самостоятелният общински консултант Борис Бонев.

По думите му северните квартали имат голям капацитет, само че Общината не прави съвсем нищо, с цел да го развие , а като резултат всички вложения се пренасочват в южните региони, които се презастрояват. Моята цел е с построяването на трамвая да се усъвършенства качеството на живота там и да се подтикват спомагателни вложения в региона . Това ще докара до доста по-малко авто и автобусен трафик и замърсяване в Орландовци, за сметка на екологичен превоз, сподели Борис Бонев. Според деятелите от " Спаси София ", с удължаването на трамвайното трасе ще се обезпечи директна връзка до центъра и метрото, без прехвърляне на различен тип превоз. Предлагаме дружно с трамвая да бъдат напълно ремонтирани и главните улици в Орландовци - Мара Бунева и Железопътна , които са в неприятно положение. Заедно с това би трябвало да се построи интермодален терминал с буферен паркинг при жп гара Биримирци, където в бъдеще би трябвало да има спирка на градската железница, с което ще се получи отлична връзка и за редица северни квартали като Бенковски, Кубратово, Световрачене, Негован, предлага самостоятелният общински консултант.

От " Спаси София " споделят, че предоставеното изследване би трябвало да покаже оптималното трасе, броя пасажери, достъпа на живущите, профилите на улиците и разноските за инвестицията. Проучването обгръща два разновидността за трасе - с две еднопосочни трасета по улиците Железопътна и Мара Бунева или в двете посоки трасе единствено по ул. Железопътна . " Това е нужната първа стъпка, след която ще се застъпя за изработването на план. Моята цел е през идващите две години да бъде подготвен и механически план, а до 2025 година трамвайното трасе в Орландовци да бъде построено, а главните улици - напълно ремонтирани . Никой не може да ме убеди, че в бюджет от 2 милиарда лева на година все не може да бъдат открити пари за инвестиция в Орландовци, която изрично да усъвършенства живота там. В средносрочен проект би трябвало да стартираме същата процедура и за удължаването на трамвая до кв. Бенковски, защото съм уверен че живущите в северните квартали имат право на съвременна, екологична и красива градска среда, безапелационен е общинският консултант Борис Бонев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР