Градската художествена галерия Борис Георгиев“ – Варна и нейният филиал

...
Градската художествена галерия Борис Георгиев“ – Варна и нейният филиал
Коментари Харесай

Изложби, филм и концерт за Нощта на музеите в Градската художествена галерия във Варна | Достъпен ще е свободен от 18:00 до 24:00 ч. на 14 май

Градската художествена изложба „ Борис Георгиев “ – Варна и нейният филиал Художественият музей „ Георги Велчев “ по традиция се включват в самодейността “Европейска нощ на музеите ”.

Тази година двата музея ще дават свободен достъп на всички фенове на изкуството на 14 май от 18:00 до 24:00 ч. , оповестяват от галерията за Moreto.net.

В Градската изложба ще могат да се видят Постоянната експозиция, ситуирана на втория етаж, изложбата “Салонът на природата ” на Борис Христов и Милко Божков, и изложбата офорти „ Рембранд през моите очи “.

Акцент в събитието ще бъде видео прожекцията на кино лентата за Стоимен Стоилов “Монументално ” и експонирането на неговата картина “Алегория на театъра ”. Ще има и музикален акцент - концертът “Solo Acoustic ” на Ивелин Тракийски IVEL.

Специално за Нощта на музеите Градската художествена изложба ще обезпечи прожектиране на документалния филм „ Монументално “ за огромния варненски художник Стоимен Стоилов. Филмът е с продуценти Здравка Сиракова, Димитър Кабаиванов, “Интерарт - С ” и “Арт разговор ”, сбъднат с финансовата поддръжка на Община Варна.

Филмът е основан с присъединяване на проф. доктор Иван Маразов; музиката е на проф. Милко Коларов. Успоредно с него в Нощта на музеите ще може да се види и картината живопис на Стоимен Стоилов „ Алегория на театъра “ от 2019 година, предоставена от Община Варна през 2022 година за непрекъснатата експозиция на Галерията.

На целия първи етаж на Градската художествена изложба – Варна ценителите ще могат да изпитат вълнението от до момента със „ Салонът на природата “ - лирика на Борис Христов и живопис, рисунки, акварели на Милко Божков.

Събитие в българското изкуство, изложбата среща двама огромни актьори в план, в който думите и картините имат идентична тежест. Тя показва всички работи на Милко Божков, основани по фотографии на колекционираните от поета Борис Христов камъни. В нея е включен е и един знаков исторически паралел - артистично удостоверение за датиращия отпреди 40 години интерес на Милко Божков към стиховете на Борис Христов. Това е творбата “Триптих по Борис Христов ”, 1982 година, темпера, туш, картон, 55х152,5 см, Инв. №202, благосъстоятелност на ГХГ-Варна.

Постоянната експозиция на Градската художествена изложба „ Борис Георгиев “ – Варна е ситуирана на втория и третия етаж в историческата постройка на галерията. В нея са показани произведения на живописта, скулптурата, графиката, художествената апаратура, видео арта. Постоянната експозиция проследява художественото развиване на българското изкуство от края на 19. век до наши дни.

Експонирани са две извънредно скъпи сбирки – сбирка от портрети на делегати, подписали Вестфалския кротичък контракт, работа на фламандския художник от 17. век Анселм ван Хуле (1601-1674), дарена от дипломата Иван Станчов, и сбирка от шестнадесет творби на художника-символист Борис Георгиев от Варна (1888-1962), чието име носи Галерията.

На втория етаж на Галерията е основаното от най-младите актьори на морския град - възпитаници от специалността “изобразително изкуство ” от 9., 10., 11. клас от НУИ „ Добри Христов “ - Варна.

Под управлението на преподавателя по графика Георги Кенаров те рисуваха офорти, въодушевени от творбите на великия Рембранд и в този момент ги демонстрират под мотото “Рембранд през моите очи ”.

Под покрива на Галерията ще прозвучи авторска музика онлайн в концерта “Solo Acoustic ” на Ивелин Тракийски IVEL. Концертът е от 20:00 до 21:00 ч. и също е с вход свободен.

В Художествения музей " Георги Велчев " в Нощта на музеите ще могат да се прегледат непрекъснатата експозиция и изложбата живопис на Илиян Пеев.

Музеят има представителна експозиция от 70 художествени творби на Георги Велчев (1981 – 1955) един от най-големите майстори маринисти в българското изкуство. Експозицията включва серия живописни картини със селски и градски претекстове от 1930-те години, автопортрети от Германия, Франция, Канада, България, както и най-хубавите морски пейзажи на живописеца от 1930-те – 1940-те години.

В експозиционната зала „ Ателие Георги Велчев “ ще може да се види изложбата живопис на художника Илиян Пеев с най-новите платна на актьора. Близки до земята като цветност и фактурност, платната на Илиян Пеев впечатляват с чувството за устойчивостта на силите на живота, тръгнали от глината и издигнали се през водите и през корените и стволовете на дърветата.

Градска художествена изложба „ Борис Георгиев “ – Варна

Варна, ул. „ Любен Каравелов “ 1

Художествен музей „ Георги Велчев “ – филиал

Варна, ул. „ Радко Димитриев “ 8

Часове със свободен достъп на 14 май: от 18:00 часа до 24:00 часа.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР