Градска железница със спирки в кварталите, Морската градина, солниците, летището,

...
Коментари Харесай

Влакът от Бургас до летище Сарафово идва срещу 100 млн. лева

Градска железница със спирки в кварталите, Морската градина, солниците, летището, а по-късно и в Поморие. Това не е заричане за бъдещето, а действителна картинка в Бургас от предишния век. Тя изчезва преди тъкмо 50 години, през 1971 година, след което жп линията, която минава през града и продължава край морето, се употребяват извънредно рядко, и то единствено за товарни цели.

Сега обаче Бургас има действителния късмет да си възвърне градската железница и да свърже с нея новия център, който се оформя на мястото на остарялото пристанище и гарата, два от огромните квартали - " Братя Миладинови " и " Лазур ", Приморския парк и летището в кв. " Сарафово ". Националната компания " Железопътна инфраструктура " към този момент е подготвила план за 104 млн. лева, с който да се реконструира остарялата жп линия и да се реконструира продължението й към летището, защото в този момент тя минава на три километра западно от него. Очаква се средствата да бъдат обезпечени по оперативна стратегия " Транспортна съгласуваност " 2021 - 2027 година

Подобна транспортна връзка безспорно ще промени образа на града. Такива влакове има в съвсем всички огромни градове по света, защото те обезпечават бърз и постоянен транспорт, който не зависи от тапите по улиците и се комбинира елементарно с други типове превоз.

Проблемът в съответния случай обаче е БДЖ. Държавният транспортьор до момента не е посочил, че може да оперира сполучливо пътническия транспорт и да предложи съответна услуга по отношение на упованията като на жителите, по този начин и на туристите. Защото 3 влака дневно със забавяне от по 30 минути в никакъв случай не биха оправдали толкоз огромна инвестиция. Вариантът линията да се даде за обслужване на частен оператор не стои на дневен ред, защото тази сфера е съвсем монополизирана от държавната компания.
Проектът
За възобновяване на жп линията към Поморие се приказва от няколко години, само че на първо място теоретично и без съответни цели. От 2020 година обаче има ясна опция за реализирането на този план, като е структурирано и финансирането му.

През март някогашният транспортен министър Росен Желязков изясни в Народното събрание, че ще бъде построена електрифицирана железопътна линия сред жп гара Владимир Павлов и летище Бургас. Приблизителната дължина на трасето е 11 км, а в прогнозната цена от 104 млн. лева се включва и създаване на една жп гара, две жп спирки по продължение на коловоза и една спирка на летище Бургас. Също по този начин ще бъде обезпечено безконфликтно секване на две равнища с пътната инфраструктура в града и ще бъдат инсталирани модерни системи за сигнализация и телекомуникация. Това на процедура ще разреши на влаковете да минават през града за няколко минути и напредването от " Сарафово " до центъра да стане най-малко два пъти по-бързо, в сравнение с с рейс.
Градове Бургас Поредица на "Капитал ", изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България Капитал Градове е поредност, изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България.Акценти от изданието:> Град на полусъединител> Влакът от Бургас до Сарафово идва против 100 млн. лева> Без нова промишленост Бургас е закотвен в зоната на ниските заплати> Акве калиде - СПА центърът на Сюлейман ВеликолепниРазгледайте цялостното наличие по-долу.
Вече е готова апликационната форма за кандидатстване за европейското финансиране от механизма " Свързана Европа " за подготвителните действия за създаване на връзката до летището - техническо планиране, правене на обстоен организационен проект, подготовка на документи за процедури за придобиване на земя и на всички съпътстващи документи за задачите на кандидатстване за финансиране на последващите строителни действия. Има оповестени предварителни обявления за две публични поръчки - за правене на механически план против 3.16 млн. лева и за следваща оценка на сходството му против още 119 хиляди лева

Изпратено е съобщение до Министерството на околната среда и водите за капиталовото желание и се чака дефинитивно мнение на способния орган за нуждата от осъществяване на Оценка на въздействието върху околната среда.

Очакванията са през есента да започва и самата поръчка за строителството, която, в случай че бъде извършена без проблеми и тежки обжалвания, може да бъде предоставена при започване на 2022 година Съгласно графика за осъществяване на плана се чака той да е изцяло подготвен в края на 2023 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР