Градовете трябва да бъдат разглеждани като своеобразни организми, които позиционират

...
Градовете трябва да бъдат разглеждани като своеобразни организми, които позиционират
Коментари Харесай

Експерти vs Общината: Зелената система в Пловдив - нужна на гражданите, но не и на управляващите

Градовете би трябвало да бъдат обсъждани като самобитни организми, които нареждат предпочитано правилото „ човек-селище-природа “. Български урбанисти и архитекти преди повече от 20 години поучават при устройството на градски територии да се следва точно този метод, с цел да се отговори на екологичните и здравни потребности на обществото. И още тогава регистрират първи проблясъци на деградация в „ зеленото стопанство “.
Прочетете още
Две десетилетия по-късно - започнаха ли поколенията да усещат на собствен тил неверните решения в зелените политики, прокарвани в огромните градове? Нека проверим по какъв начин се оправя Община Пловдив в това отношение. 

Последният образец, който можем да дадем за управническо решение във връзка стопанисване на зелените площи, наподобява, не е изключително добър. Може обаче да се окаже индикативен. Само преди седмици бе издадена заповед за отрязване на близо 20 здрави дървета в региона на Водната палата. Поводът – пречат на огромен и всъщност много противоречив план за създаване на скоростен път в центъра на града.



На страна оставяме изобличеното претупване на законовата рамка при сходна процедура. Да оставим встрани и отявленото противоречие на районния кмет Георги Стаменов, който с решителност върна неподписана заповедта за отрязване, само че Общината не го все поради. Да оставим ли на страна обаче вълната публично неодобрение поради посичането на хубавичко растителност към Марица? Защото и това като че ли не беше регистрирано от ръководещите в лицето на Здравко Димитров, подписалият заповедта зам.-кмет Величко Родопски, зам.-кмета по екология Анести Тимчев и шефа на Оперативна програма „ Градини и паркове “ Веселин Козарев.  

В последна сметка, без значение от митинга, който пловдивчани проведоха против отрязването на дърветата, те бяха посечени пред очите им.

За да разберем дали непукизмът към мнението на жителите е единственият проблем на ангажираните в бранша, TrafficNews  се опита да проследи развиването на зелените площи в Пловдив, като потърси няколко мнения и провежда инспекция на място. 

Събраните данни демонстрират няколко съществени казуса, които Общината позволява. Най-първо по отношение на управнически политики, а сетне – използването им.

Факти по отношение на грижите изискахме от общинско дружество „ Градини и паркове “ , натоварени със задачата да поддържат зелената система в града. Пред медията ни шефът на ОП-то Веселин Козарев акцентира, че чиновниците се грижат добре за площите в града.

Той съобщи, че стотици са дърветата, които се засаждат всяка година напролет и есента. „ През 2020г. са засадени почти 1600 броя широколистни и иглолистни дървета, а през 2021 година - 2050 броя. В пролетната залесителна акция на 2022 год. са засадени към 800 “, добави той.

Провокирани от публичното неодобрение, обръщаме внимание и на  грижата, която от предприятието поставят към към този момент посадените растения от предишни акции . Става ясно, че по тази причина има система, разпределена по регионите в Пловдив и микрорайони, попадащи в тях.

„ Ангажирани са екипи на предприятието, които дават отговор за това по кое време би трябвало да се полива и с каква периодичност. Новите растения се поливат най-често. През лятото, когато земята изпръхва бързо, би трябвало това да става по няколко пъти в седмицата. Честото поливане се постанова в първите 2-3 години “, разясни Козарев.



По отношение на това какъв е броят на прихваналите се растения, той отговори, че по отношение на най-актуална информация за интервала 2022 год., се е прихванала към 94-95% от новозасадената дървесна растителност . И добави с лека немарливост " Когато дръвче не се прихване, от предприятието го подменят с налични растения. Имаме доста. Това не е проблем ".

Любопитна е обаче повода, която показват за неуспехите:

„ По наше наблюдаване аргументите, заради които най-често дръвчетата не съумяват да се прихванат, са вандалски прояви , изразяващи се в пречупвания на стъблото, унищожаване на укрепванията, повреди от кучета и обири “, съобщи Козарев.

Директорът на „ Градини и паркове “ очерта и проектите за есенната залесителна акция. По негови думи ще се с акцентира на озеленяване по булеварди и второстепенни улици с подобаващи дървесни типове за възстановяване на градската среда. Ще се употребяват едни от най-широко публикувани дървени типове за озеленяване в град Пловдив - Липа, Чинар, Ясен и Копривка. Освен улично озеленяване, се планува засаждане на дървета в новоизграждащия се парк „ Кан Крум “ и в разнообразни междублокови пространства.   

„ Предназначението им е да усъвършенстват качеството на виталната среда и образа на обитаемото място посредством обезпечаването на екологични, санитарни и естетически фактори “, споделя Козарев.  



Дали в реалност по този начин проведената работа на предприятието се оправя задоволително добре със задачата да усъвършенства визията и качеството на живот на града? За да отговори на този TrafficNews се обърна към ландшафтния проектант Невена Цветкова.

Оказва се, експертите заемат радикално друга позиция от този на шефа на предприятието „ Градини и паркове “.

 „ Според мен и сътрудници ландшафтни архитекти, успеваемостта на Оперативна програма „ Градини и паркове “ при новозасадените дръвчета е към 40%. За да има ясни данни за количеството засадени и оживели растения обаче би трябвало всекидневно да се попълня обществен указател. Това не се прави и числата, които настояват от предприятието, могат да са всевъзможни “, съобщи изрично Цветкова.

Специалистът, който до неотдавна заемаше зам.-председателска позиция в Експертния съвет по озеленяване към Общината, очета няколко съществени генерални неточности, които управниците позволяват в зелените политики на Пловдив, както и последващото отношение към труда им.

Тя е безапелационна – в града липсват задоволително зелени площи, а съществуващите такива са редовно занемарени.  Всичко това се корени в липса на експертно ръководство , което като че ли общината целеустремено не желае да провежда.

Базирайки мнението си на данни за количеството зелени площи съпоставено по отношение на броя на поданици, Цветкова показва:

„ Според Световната здравна организация абсолютният най-малко на зелени площи за необятно публично прилагане е 5 кв.м/жител, а оптималното количество – 50 кв.м/жител. Това демонстрира, че обстановката в града ни не е по никакъв начин добра – само регион Западен, с помощта на парк „ Отдих и просвета “ е в положително положение. За жал, положението на този по този начин значим за града ни парк е извънредно неприятно – с изключение на площите към новата детска площадка зад Братската могила, всички останали са занемарени, обрасли и доста постоянно недостъпни. Именно това е и другият огромен проблем пред системата – неподдържането на зелените площи “.

Ландшафтният проектант почерта потребността от ново улично озеленяване из целия град.

„ Има празни посадни места, цели тротоари са без дървета. Но вместо сходни дейности, ние следим засаждане на дървета в откритите площи на парковете, което пък оставя парковете ни без по този начин красивите поляни, които са неразривна част от ландшафтното изкуство “.

В опит да разберем в какво положение е зелената система на Пловдив питаме каква част от дърветата в Пловдив са здрави. Става ясно, че това е въпрос, чийто отговор не може да бъде даден - само че за какво?

„ Не може, защото никой не знае, макар закона. Такъв указател в Пловдив има, само че той не се поддържа от години, което го прави негоден и с остаряла информация – някои от зелените площи към този момент не са такива, липсват дървета от уличното озеленяване. А за какво и по какъв начин сходен указател би оказал помощ? Данните от сходен указател могат да оказват помощ за вярното обмисляне и поддържане на зелените площи – незабавно би проличало дали даден дървесен тип страда в града и не е подобаващ за потребление, дали различен тип се развива отлично и може да се заложи още в този момент в разсадника на „ Градини и паркове “, с цел да има растителен материал на ниски цени, ще се откриват проблематични сектори на уличното озеленяване, които би трябвало да се подменят “, уточни експертът.



Водени от сходно наблюдаване, че Общината не постоянно реагира съответно при грижата за растителността, питаме дали с дейностите си тя основава предпоставки за по-кратък живот на дърветата и растенията?

„ Община Пловдив работи на следния принцип – тъжба – деяние, т.е. – жителите от улица „ Лерин ” 12 подават сигнал за рискови дървета, след няколко месеца Оперативна програма ГП сигнализирани от районното кметство изпращат бригада за съответните дървета на номер 12. Ако на номер 16, 18 или на прилежаща улица има проблематични дървета, по тях не се работи, защото няма тъжба. Този фасон на работа води след себе си няколко казуса – ненужно разкарване на цялата бригада на Оперативна програма ГП – вишка (резач + шофьор), мелачка на клони (работници + шофьор) и служащи, които метат, събират клони – това са общо към 10 души, които в някои случаи са разкарвани за 2-3 сухи клона, макар напълно сухото дърво на номер 16, да вземем за пример. Това е безспорен преразход на време и средства “, декларира експертът.

Според нея верният метод на работа се корени в ежемесечни обходи на зелените площи и уличното озеленяване от експерти, попълване на регистъра и дейности, по отношение на записаните проблеми. Трябва да се промени и практиката по неправилна резитба на дървета, която осакатява растенията.



По мнение на експертът, има нужда от внедряване на човешки запас, който да е способен в озеленяването. Поради неекспертното ръководство се позволяват доста неточности, счита още Цветкова:

 „ В момента в община Пловдив има един ладншафтен проектант, в районните кметства – трима. Много постоянно те не се занимават с въпросите, свързани с озеленяването. Например – в случай че имате проблем с някое дърво и подадете тъжба, тази тъжба отива в отдел „ Екология “ в районното кметство, а там няма ландшафтни архитекти, няма и техници озеленители . Има чиновници, които не са учили градеж и поддържане на зелени площи, не са учили дендрология и постоянно даже бъркат дървесните типове. Тези чиновници са хората, които би трябвало да задават работата на Оперативна програма „ Градини и паркове “, да наблюдават дали тя е изпълнена добре и да я утвърждават, дали това се случва – ще оставя читателите сами да решат “.



Какво демонстрира инспекцията ни на място?

По лист на новозалесените пространства в града, направихме инспекция на локациите. Не откриваме следи обектите да са били обект на вандализъм или посягане, както уточни в диалога шефът на „ Градини и паркове “. 

Няма и признаци за неглижиране на растенията. Парковете в жр. " Тракия " наподобяват поддържани, а растителността там сполучливо прихваната. На ул. „ Иларион Макариополски “ обаче е единственото място, което очевидно беше прясно поливано. Останалите местоположения имаха суха почва, в това число новозалесения паркинг до ул. „ Петко Д. Петков “. 



От събраните данни и мнения можем да заключим, че е извънредно време при актуалното градоустройство да се даде приоритет на озеленяването. Защото от десетилетия насам правилото „ човек-селище-природа “ остава притиснат от бетонови мастодонти, за които се издават от ден на ден строителни позволения, и прегазен от коли, за които градим от ден на ден пътища.

И би трябвало да се подчертае, че при осъществяване на анкета във връзка пробива на Водната палата,  TrafficNews  срещна сурово отрицание на пловдивчани към отношението на общината за зелената система. Това ясно демонстрира, че освен специалисти, само че и жители считат, че визията и функционалността на зелените полощи в Пловдив не са задоволително приемливи.

Алармираме институциите да вземат поради препоръките, които специалисти предлагат, както и мнението на популацията, защото „ власт, която се отдалечава от народа, пада като дърво, отсечено от корена “.  

Резултат от тазгодишно озеленяване в Тракия: 



Район " Централен ":



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР