Градинските охлюви са известни с благодатните си свойства - използват

...
Градинските охлюви са известни с благодатните си свойства - използват
Коментари Харесай

Къде в България се провежда празник на охлюва

Градинските охлюви са известни с плодородните си свойства - употребяват се за създаването на медикаменти, в козметиката, а и за храна. Оценявайки всичко това, в едно село в североизточна България постановиха традиция - празник на охлюва.

Охлювът е знак на бавната скорост и мотив за смешки.

Майката споделя на детето охлюв: Много те апелирам, не минавай през шосето, тъй като след 4 часа ще мине рейсът, майтапи се Светла Стаменова, водеща и ръководител на читалището в с. Алваново.

А знаете ли, че кръвта на охлюва е синя?! И че слузта му има антитуморен, антивирусен и имуностимулиращ резултат? Освен това се ползва в козметиката за възобновяване и подмладяване на кожата. От антични времена се употребява и за храна.

Затова в село Алваново от няколко години в края на май вършат празник на охлюва.

Защо пък да няма за охлюва, без това охлювът е обичаната храна на алвановци, взехме решение, че това ще бъде доста ексцентричен празник и то в действителност се трансформира в подобен. Но с кулинарните изложения, които ги подготвяме, в действителност ние потвърждаваме, че в действителност, въпреки и друго, храната от охлюв е извънредно вкусна, и че доста бързо свършва потвърждава това, добавя Светла Стаменова.

До 10 май е неразрешено събирането им, съблюдаваме наредбите, по-късно се молим да има опция да съберем, знаем, че би трябвало да падне малко дъждец, с цел да има тази опция. Тази година бяхме много обезпокоени, само че все пак падна лек дъжд и тръгнахме на лов както се споделя, споделя Емилия Маринова, секретар на читалището.

С охлюви може да се подготви какво ли не - от шишчета до мусака. Тази година 30 майстори кулинари демонстрираха това.

Но празникът на охлюва в Алваново не се лимитира единствено до сготвянето им. Хората се въодушевяват и от формата на черупката им, която се завърта в серпантина, символизираща безкрайността.

Представям се всяка година с домашни баници, навити като охлюв и с питки също навити като охлюви, споделя Ганка Симеонова, участник от Търговище.

Празникът в Алваново приключва с дегустация на всички приготвени ястия. А локалните хора се радват на още един празник и още един мотив да се съберат дружно и да се повеселят.

Репортер-оператор: Герасим Герасимов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР