Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер призна, че появата на

...
Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер призна, че появата на
Коментари Харесай

ЕК: Появата на Фон дер Лайен в хърватската изборна кампания е „неволна грешка“

Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер призна, че появяването на президента на институцията Урсула фон дер Лайен е " неволна неточност ", само че Комисията не се извини.
Фон дер Лайен, дружно с еврокомисаря Дубравка Шуица, се появи във видеоклип на предизборната акция на хърватската партия ХДО през уикенда, което провокира лавина от отрицателни реакции в европейската общност, защото Европейската комисия е длъжна да не се меси във вътрешната политика на страните-членки, както ясно е посочено в уставите на Европейския съюз и Кодекса за държание на европейските комисари.
Говорителят Ерик Мамер съобщи, че това е неволна неточност и че Фон дер Лайен се е появила в клипа в нейно персонално качество, макар че видеото е снимано в студиото на Европейска комисия, като на назад във времето има фотография на постройката на институцията.
Говорителят твърди, че Фон дер Лайен е записала „ няколко видеоклипове “ за няколко разнообразни събития този ден и че клипът е изпратен в Загреб за постпродукция. Комисията също по този начин съобщи, че не знаели за желанието на ХДО да подпише в клипа Фон дер Лайен като ръководител на Европейска комисия, което е в директно несъгласие с изказванието, че тя се е появила „ в персонално качество “, а не е публично.
Член 9-3 от Кодекса за държание на Еврокомисията ясно гласи, че еврокомисарите би трябвало „ да се въздържат от всякакво изказване или обществена изява от името на политическа партия или организация на обществените сътрудници, в които членуват, в случай че не са претенденти за избирателен мандат “.
Фон дер Лайен е член на Европейската национална партия, както и хърватската ХДО, само че тя е длъжна да остане политически неутрална, когато извършва функционалностите на ръководител на Европейската комисия.
Никога в историята на Европейския съюз ръководителят на Европейската комисия не се е явявал в предизборна акция на която и да е политическа партия.
Журналистите на днешния брифинг попитаха дали Фон дер Лайен ще се извини и дали ще се подхващат някакви дейности, само че представителят настоя да остане разбирането за „ неволна неточност “, като добави, че е належащо в бъдеще да се „ изяснят разпоредбите “.
„ Трябва да въведем процедури, с цел да подсигуряваме, че в случай че видеоклипът е изработен с политически темперамент, той ще бъде изработен в цялостно сходство с разпоредбите на Кодекса за държание, тя е наясно с грешката и сигурно ще бъдем в друга позиция, в случай че сходна обстановка в миналото повтори “, сподели Мамер.
Според информация на Европейска комисия, фон дер Лайен решила да се появи в клипа, без първо да се съветва с най-близките си съветници или представители.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР