Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова определи преместването на

...
Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова определи преместването на
Коментари Харесай

Мария Захарова критикува Гълъб Донев за Паметника на Съветската армия

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова дефинира преместването на Паметника на Съветската войска от Борисовата градина в София като " дива самодейност на евроатлантистите, контролиращи столичния внушителен орган ", обвързвана с идните у нас избори и разкритикува служебният министър председател Гълъб Донев за " неналичието на политическа воля да се каже " надалеч ръцете ".

Миналата седмица културната комисия към Столичния общински съвет реши паметникът да бъде изместен. В утвърденото предложение е заложено столичният кмет Йорданка Фандъкова да изиска от страната да реалокира паметника, защото той не е общинска благосъстоятелност. По-късно Донев прикани тематиката да се остави за след изборите.

Позицията на представителя на съветското Външно министерство бе оповестена в пост на съветското посолство у нас, която публикуваме без редакторска интервенция:

" На 9 март т.г. законодателното заседание на София взе решение за разглобяване на паметника на Съветската войска, който се намира в центъра на българската столица. На кмета на града е предоставено да сезира регионалния шеф на София с предложение паметникът да бъде изместен на друго място.

Известно е, че тази дива самодейност идва от евроатлантистите, контролиращи столичния внушителен орган . Очевидна е нейната връзка с идните предварителни парламентарни избори в България, с желанието на обособени групи, претендиращи за власт, да показват способността си деликатно да улавят и неотложно да извършват упованията на западните си сътрудници, които оказват значително въздействие върху вътрешнополитическите процеси в страната. Сега в политическа " разменна монета " се трансформират паметниците на тези, които освобождаваха България.

Ръководителят на актуалното техническо държавно управление на България прикани за отсрочване на решаването на толкоз внимателен и противоречив въпрос за следизборния интервал. Не следим политическа воля да се каже " надалеч ръцете " от паметниците на тези, които направиха вероятен живота на сегашните генерации . Не става дума, дали този живот е удобен, състоятелен, сполучлив - въпросът не е в това. Става дума за самото битие на поколенията.

Разбира се, обърнаха внимание и на това по какъв начин елементарните българи са застанали на " жива верига ", с цел да опазят паметника, трансфорат от локалните политици в поредна цел за богохулни издевателства.

Този родолюбив ентусиазъм на жителите на България (не проруски, а родолюбив във връзка с самата България) ясно демонстрира, че макар бясната антируска агитация хората не могат да останат безразлични на фона на надигналия глава неонацизъм в Украйна, помнят и почитат подвига на съветския боец, донесъл независимост, мир и правдивост. Да, това е сборен облик. Но когато споделяме " съветски боец ", " Червена войска ", " национален героизъм ", ние в действителност имаме поради подвига на руския народ - многонационален, многоконфесионален, който не се дели от вътрешната страна и не дефинира никого извън на верни и неверни, на представители на една или друга вяра или изповедание, на хора с избран цвят и загар на кожата. Не, те просто знаеха, че имат свои хора, които би трябвало да бъдат предпазени. Че има лишени, унизени, подложени на безчовечен мъчения, наказани на заличаване. И има зложелател, който направи живота на човечеството в средата на ХХ век нетърпим. И с него би трябвало да се бори. Необходимо е да се направи по този начин, че всички, чийто живот е в заплаха, да оцелеят.

Благодарни сме на жителите на България, които опазиха паметника . Виждаме в това отдаденост на традицията, тесни връзки сред народите на нашите страни ".



Час по-късно от съветското посолство у нас разгласява още един пост от Мария Захарова, в който благодари за " трогателните писма " от извършената неотдавна самодейност в България " Писмо до съветския войн-освободител ", отдадена на 145-та годишнина от Освобождението на България от османско робство вследствие на Руско-турската война от 1877-1878 година

" Тези откровени и сърдечни послания на неравнодушните поданици на България се трансфораха във значима прочувствена поддръжка за нашите фронтови бойци, които през днешния ден, сходно на своите велики предшественици по време на Великата отечествена война, самоуверено се опълчват на нацистите, подхранвани от Запада ", декларира Мария Захарова.

Постът бе съпроводен със фотография на изпратените писма.



 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР