Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини Международния олимпийски

...
Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини Международния олимпийски
Коментари Харесай

Мария Захарова: МОК потъва в расизъм и неонацизъм

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова упрекна Международния олимпийски комитет (МОК) в " расизъм и неонацизъм " поради решението да не допусне съветските състезатели на парада на спортистите по време на откриването на Олимпийските игри в Париж през лятото.

Те и беларусите ще могат да участват на стадиона, само че няма да дефилират.

Така сред МОК и Кремъл още веднъж прехвърчаха искри. Поначало спортистите на двете страни, които завоюват квоти за Игрите и бъдат позволени, ще се състезават като неутрални - без страна, знаме, знаци, химн, делегация и така нататък

" Тези решения демонстрират доколко се е отдалечил МОК от правилата, към които заявява, че се придържа, и по какъв начин потъва в расизъм и неонацизъм ", сподели Мария Захарова.

В последните дни напрежението сред Русия и МОК се ускори, откакто в Москва разгласи, че пред септември ще организира Игри на другарството, с които цели да конкурира Олимпиадата. За този план, концепцията за който идва персонално от Владимир Путин, се заприказва още преди месеци.

Вчера от МОК обявиха, че с това съревнование Русия желае да " политизира спорта ". Комитетът не се опълчва на самата конкуренция, на това, че не е под нейната закрила - има и други такива, а че страната кани спортисти посредством " дипломатически канали ", в диалози на държавно равнище.

В декларация се приканва страните да откажат присъединяване и поддръжка на Москва.

" За да бъде още по-явна политическата им мотивация, те съзнателно подценяват спортните институции ", подчертаха от МОК и допълниха, че виждат " безсрамен опит " да се употребяват спортистите за " цели за политическа агитация " в нарушаване на олимпийската харта.

Освен това Международният олимпийски комитет упрекна Москва в " безспорна липса на почит за международните правила за битка с допинга ", напомняйки опасенията на Световната антидопингова организация във връзка с Игрите на другарството поради допинг измамите по време на Зимните игри в Сочи.

" Тази позиция е подсилена от обстоятелството, че Руската антидопингова организация не се подчинява на международния антидопинг код, както и, че няма сертифицирана лаборатория в Русия ", прибавиха от МОК. 

Неофициално, представител на МОК разяснява пред " Франс прес ", че се обмисля наказване за спортисти, федерации и олимпийски комитети за присъединяване им в Игрите на другарството, планувани да се проведат в Москва и Екатеринбург.

" Това е заплашване на спортисти и изцяло подкопава престижа на МОК ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков по този мотив.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР