Говорител на германското правителство заяви днес: Дълбоко сме потресени от

...
Говорител на германското правителство заяви днес: Дълбоко сме потресени от
Коментари Харесай

Отзвукът в чужбина след убийството на българската журналистка

Говорител на немското държавно управление съобщи през днешния ден: " Дълбоко сме потресени от новината за бруталното и ужасяващо ликвидиране на българската журналистка Виктория Маринова ". С оглед на множеството насилия против публицисти държавното управление в Берлин акцентира потребността от по-добра отбрана за свободата на печата като „ обикновено гражданско и фундаментално право на всяко демократично общество “. Говорителят прикани към бързо и обхватно следствие на закононарушението против българската журналистка.
Елизабет Мотшман, говорителка по медийно-политическите въпроси на фракцията на ХДС/ХСС в Бундестага, съобщи, че в някои европейски страни проверяващата и сериозна публицистика явно става все по-опасна. Тя сподели още: „ Бруталното ликвидиране на българската журналистка Виктория Маринова е продължение на една възмутителна наклонност от последните 12 месеца. Според „ Репортери без граници “, през 2018 година по света са били убити 70 публицисти и сътрудници на медиите. Всяко ликвидиране на публицист е подло нападение против свободата на медиите, а това значи – и против свободните, плуралистични общества. Още през юни 2017 година необятната коалиция внесе в Бундестага предложение, с което упорства да бъде основана позицията „ Специален прокурист на Организация на обединените нации за протекция на публицистите “. Надявам се, че този Специален прокурист скоро ще стартира своята работа. “
" Дали убийството има връзка с професионалната активност на Маринова - към този момент това не е ясно. Както осведоми преди този момент Агенция Франс Прес, българската полиция не счита това за прекомерно евентуално. Прокуратурата обаче разгласи, че проверява във всички направления ", написа немският " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ". В своя публикация по тематиката изданието излага известното досега както за закононарушението, по този начин и за работата на Маринова като водеща на телевизионното предаване " Детектор ".
Престъпление с политически подтекст?
Австрийският " Дер Щандарт " предлага обширна публикация на Маркус Бернат, в която се показва, че българското държавно управление и множеството огромни медии в страната считат убийството на телевизионната журналистка за всекидневно битово закононарушение. Австрийската медия въпреки всичко счита, че е допустимо убийството да има политически подтекст, защото последното предаване на Виктория Маринова е било на тематика корупция. " С това тя вероятно си е спечелила освен другари ", показва " Дер Щандарт ". Изданието разяснява, че посетители на предаването са били публицисти, проверяващи хипотетични злоупотреби на европейски пари- става дума за Димитър Стоянов от уеб страницата " Биволь " и сътрудника му Атила Биро от RISE Project Romania, които са били задържани до момента в който са желали да документират заличаване на документи, доказващи случаи на корупция в изключително огромни размери, с които е била обвързвана компанията " Джи Пи груп ".
Швейцарските " Тагесанцайгер " и " Дер Бунд " означават, че сътрудниците на журналистката от Русе са уверени, че убийството има връзка с работата на Маринова. По мотив на така наречен Джи Пи Гейт изданията пишат следното: " В България сред 30% и 40% от средствата на европейските фондове за районно развиване очевидно минават в ръцете на разнообразни консултантски компании в страната, а оттова - посредством комплицирана мрежа от компании - се разпределят всред локалните политици. Поради това финансираните от Европейски Съюз планове се извършват некачествено, което в тази ситуация със градежа на пътища да вземем за пример към този момент е водило до смъртни случаи ", разясняват швейцарските издания.
От Европейската федерация на публицистите също разгласиха известие в Туитър, в което показват, че последният материал на Маринова е бил обвързван с корупцията в страната. Германският вестник " Меркур " акцентира, че убийството е станало директно откакто журналистката е почнала да води ново предаване с проверяващ темперамент.
България - последна в Европейски Съюз
Германската обществено-правна телевизия ARD, телевизия N-ТV, както и редица други немскоезични медии напомнят, че в класацията за свободата на печата на " Репортери без граници " България се намира на 111 място в света и на последно място в Европейски Съюз. " Шпигел онлайн " добавя, че в България е постоянно публикувано и насилието против дами.
Директорът на " Репортери без граници " Кристиан Мир отблязва в Туитър, че убийството на Маринова е третото ликвидиране на публицисти в Европейски Съюз единствено в границите на една година. Съобщение в Туитър разгласява и ръководителят на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер. Той написа, че е шокиран от бруталното ликвидиране в България и че упорства за незабавно и задълбочено следствие от страна на българските управляващи.
Автор : Бистра Узунова за " Дойче веле "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР