Говорим за еманципация и че няма мъжки и женски професии,

...
Говорим за еманципация и че няма мъжки и женски професии,
Коментари Харесай

Жените режисьори все още са твърде малко според Lumiere

Говорим за равноправност и че няма мъжки и женски специалности, само че предразсъдъците към дамите, работещи на управителни позиции, към момента съществуват. Нещо повече, женското наличие е към момента прекомерно малко застъпено, даже в киното, където дори не става въпрос за механически знания или тежък физически труд, а за изкуство. Това се удостоверява от статистиката на Lumiere на Европейската аудиовизуална обсерватория, която обобщава годишните сведения за визитите на филми, пуснати в кината, от разнообразни източници, по-специално от националните кино организации.

Според техния отчет за 2023 година едвам малко повече от една четвърт от европейските филми са дело на дами режисьори , съобщи Агенция Франс Прес, цит. по Българска телеграфна агенция.

За съпоставяне, за интервала 2018-2022 година единствено 26 на 100 от европейските игрални продукции от държавите-членки на Европейски Съюз са основани от дами режисьори. И въпреки всичко има усъвършенстване спрямо интервала 2017-2021 година, когато този дял е бил 21%.

Организацията, основана в Страсбург, показва страдание за " незадоволителното показване " на дами на управителни позиции във филмовата промишленост.

На други места във филмовото изкуство обаче дамите са малко повече.



Например измежду продуцентите , където процентът е 35% . Но това е специалност, която не е доста забележима, а е от значително значение за филмовото произвеждане. Сред сценаристите 29 на 100 са дами. Сред операторите, влиятелна и исторически доминирана от мъже специалност, дамите са едвам 11%.

Дамите не престават да бъдат " незадоволително показани на основни позиции " като цяло, написа в отчета. Съотношението сред мъжете и дамите на екрана е по-балансирано, като дамите са 41% от всички реализатори на най-малко една основна роля в игрален филм.

И въпреки всичко остава въпросът: за какво на дамите се има по-малко доверие, когато става въпрос за по-отговорна работа? Отговорът оставяме на вас.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР