Говорим ли за икономика, китайското правителство мисли и действа бързо.

...
Говорим ли за икономика, китайското правителство мисли и действа бързо.
Коментари Харесай

Ключът на китайската експанзия

Говорим ли за стопанска система, китайското държавно управление мисли и работи бързо. Включително във връзка с износа. Повечето артикули стигат до Европа по море. Пекин обаче търси други възможности – за превоз по суша. Преди четири години китайският президент Си Цзинпин разгласи, че страната му ще стартира построяването на нов „ Път на коприната “.

Става въпрос за разнообразни транспортни коридори от Китай към Запада: през Русия и Беларус, през Централна Азия, Азербайджан, Грузия и Турция или през Пакистан до Индийския океан, а оттова – по море. Пекин открива за себе си нови коридори. И ще може да избере най-изгодните, като се възползва от несъгласията сред страните по продължение на новия „ Път на коприната “.

Но пътят до такава степен е още дълъг. Първо ще би трябвало да се влага в региона – най-малко по този начин даде обещание на среща с 16 свои сътрудници от Източна Централна и Югоизточна Европа китайският министър председател Ли Къцян. Разбирай: Китай ще направи вложения в техните инфраструктури. Дори назова съответна цифра: три милиарда $ – пари, от които тези страни незабавно се нуждаят.

В цялата тази скица на Грузия се пада да играе основна роля – на транспортен възел за китайските артикули. Но освен поради централното географско състояние на тази страна, а и тъй като, съгласно Световната банка, Грузия към този момент предлага отлични рамкови условия на непознатите вложители: малко администрация, функциониращи институции, изчезнала корупция, непрекъснат напредък.

От стратегическо значение за Китай е придобиването и разширението на черноморското пристанище в град Поти, където един ден ще могат да дебаркират и по-големи кораби. Междувременно Грузия към този момент е третият най-съществен търговски сътрудник на Китай.

Инвестиции идват и от прилежаща Турция, Иран и даже от Русия. Отношенията на Грузия със северната й съседка обаче са обтегнати от 2008 година насам.

(със съкращения)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР