Говори се, че за пръв път соевият сос или подправката

...
Говори се, че за пръв път соевият сос или подправката
Коментари Харесай

Соевият сос от оригинала до ментето

Говори се, че за пръв път соевият сос или подправката сурогат на солта се е появила в Древен Китай в манастир, където група монаси решили да стартират непоколебим пост и да се откажат напълно от брашното, млякото и солта.

Постепенно гъстата течност стартират да употребяват и японските готвачи, където тя и до през днешния ден се смята за кралицата на доста ястия.

През 1965 г в една от провинциите на Япония се появява книга, в която в елементи е разказана рецептата за соевия сос.

Към деликатно подбрани соеви зърна се прибавят пшенични зърна и се слагат във солен разтвор, запечатват се в контейнери с добавена мухъл. Така затворени престояват 2-3 години, след което се прецежда и се цялостни в стъклени бутилки. Често готвачи прибавят към получената течност чесън, копър и други подправки, които усъвършенстват усета на соевия сос.

 Соя

Днес потреблението на соев сос е прекомерно огромна и даже в страни като Япония и Китай, които се смятат за създател на тази рецепта, подготвят соса посредством обработка на соевия протеин, като зърната се варят с прибавяне на киселини, след което се гасят и охлаждат. По този метод продуктът може да се подготви в границите на няколко часа, което дава опция на производителите непрекъснато да попълнят запасите си от соев сос и да доставят рафтовете в супермаркетите.

Соевия сос съдържа аминокиселини и витамини, подобаващ е за хора с диабет и затлъстяване, като сполучливо замества солта и усъвършенства усета на готовите ястия.

Както с всеки артикул, по този начин и с този не би трябвало да се прекалява. От предозиране и несъразмерна приложимост съществува заплаха от повишение на кръвното налягане, нарушавания в сърдечния темп и щитовидни патологии.

При закупуване на соев сос изберете този в стъклена бутилка, обърнете внимание и на състава - той не би трябвало да съдържа емулгатори, квас, захари и други съставки, които усъвършенстват и форсират процеса на ферментация и са за да удължат периода му на валидност. В най-хубавия случай би трябвало да има единствено соя, пшеница и сол.

Обърнете внимание и на цвета. Качественият соев сос е със светлокафяв или тъмножълт цвят, който леко се стича по стените на бутилката, изкуственият и фалшив сос, създаден с киселини, има кондензиран мрачен до черен цвят.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР