- Господин Кожухаров, как ще работят обществените басейни и особено

...
- Господин Кожухаров, как ще работят обществените басейни и особено
Коментари Харесай

Вземат 120 евро за нощувка, а пестят от басейна

- Господин Кожухаров, по какъв начин ще работят публичните басейни и изключително тези по морето в изискванията на върлуващия ковид?

- Хлорът остава най-ефективният и най-надеждният все още препарат за стерилизация освен против ковид, само че и против стрептококови, микробиологични и така нататък инфекции. Проблемът обаче е, че нормативната уредба за употребата на публичните басейни е толкоз остаряла, че на процедура не съществува. В мощ е Наредба - Инструкция № 34 за хигиената на спортните обекти още от 1986 година на тогавашното Министерство на националното здраве и тя е правена, когато басейните са били проточни, т.е. колкото влиза вода, толкова излиза. Тогава питейната вода е била доста евтина - 2 стотинки на кубик. Според тази разпоредба условията за централизация на хлора в басейните са същите като за питейната вода - 0.2-0.6 промила (мг/дм куб - бел. ред.). Вие усещате ли хлора във водата? И 1 промил да е, отново няма да го усетите. За публичните басейни концентрацията на хлор във водата би трябвало да е три пъти по-висока.

От Българската професионална асоциация " Басейни и спа ", в която членуват най-големите компании за създаване и поддържане на басейни, неколкократно сме писали до разнообразни ведомства и сме поставяли казуса - отникъде няма отговор. 

А туристите прекарват 70% от времето си на басейните. Значи може да ни карат да носим маски и ръкавици, да се пръска с дезинфектанти, а не може да решат такива обикновени неща! 

- След като на процедура няма изисквания как се прави пречистването и хлорирането на басейните сега?

- Знаете ли кое е най-лошото? В хотелите, които работят с туроператори, особено немските туроператори желаят концентрацията на хлора да е сред 1.2 и 1.6 промила. Но като дойде ХЕИ на проверка и засекат над 0.6, пишат акт, тъй като нормативната уредба е такава. В същото време туроператорът също ни глоби, тъй като в  хотелския басейн хлорът е невисок. Немският туроператор желае стандартът, който важи за Германия. И освен в Германия, даже в Румъния си осъвремениха нормативната уредба.

А що се отнася до пречистващите уреди, т.е. обработката за прозрачност на водата, те са на 95% любителски. Това е все едно в една професионална кухня да ползваш фритюрник за домашна употреба за 50 лева Същото е при басейните. Едно е да купиш филтър за домакински басейн, друго за професионална приложимост в обществени басейни, които са 5-6 пъти по-скъпи. В един професионален филтър има 5 тона пясък, докато в любителския са 500 кг. Колко може да пречиства едното и колко другото? Но когато няма нормативна уредба, която да каже какъв тип филтри и помпи да се употребяват, с цел да има резултат от пречистването, няма кой да задължи вложителите да създадат каквото и да е. Все отново немалка част от инвеститорите разбират значимостта на проблем и поставят грижа за здравето на клиентите си.

Един от най-големите производители в света на системи за стерилизация сега предлага модел, който го е кръстил ANTICOVID - това е система с UV-лампи, със солна електролиза, която създава хлор-газ, с хидролиза, която отделя озон. Това са системи от най-високо равнище щадящи здравето. Една такава система за частен басейн е от порядъка на 4000-5000 лева, само че за един огромен публичен басейн потегля от 15-20 хиляди лв. нагоре. Инвеститорите обаче гледат да е нещо по-евтино. Но постоянно евтиното излиза скъпо най-после. 

- Казвате, че концентрацията на хлор в басейните би трябвало да е три пъти по-висока от тази, за която следят в момента здравните управляващи. Това няма ли да е нездравословно за кожата, за очите на плуващите?

- 0.4-0.5 промила е прекалено малко. Знаете ли какъв брой е летлив хлорът и какъв брой бързо се разгражда от светлината. При слънчево и горещо време може за два часа вече да го няма.

Трябва да се знае, че в случай че пари на очите, то не е от хлора. Паренето е от високото pH на водата, т.е. тя повишила своята основност. А това се получава от хората в басейна. По какво може да познаете германците на басейна? По това, че преди да влязат в него, си вземат душ, и откакто излязат - също. Това не е инцидентно, а е по този начин, тъй като потта прави канцерогенни съединения с хлора.

Освен това, с цел да работи дезинфектиращо хлорът и да избистря, pH на водата би трябвало да бъде 7.2-7.6, т.е. неутрална. Ако тя е киселинна или съществена, хлорът работи в пъти по-слабо и по-бавно. Затова за да не се подвига pH на водата, се постанова да се добавят коректори, най-често киселини, които да я обезвреждат. Точно това е поддръжката на водата в басейна - на първо време да се поправя pH на водата до 7.2-7.6 и чак по-късно да се добавя хлор. Защото другояче не работи и колкото и да слагаш хлор, водата зеленее.

Но всичко това би трябвало да се регламентира с една разпоредба от няколко страници и всички ще бъдат удовлетворени. А в този момент собствениците на хотелите с басейни нямат назначени експерти, които да схващат от тези неща. Обикновено дават на спасителя да поставя прерапарати. Което е необичайно, тъй като искат да взимат 120 евро за нощувка, само че не желаят да платят за безвреден басейн. Това е толкоз значимо за туризма. Когато стане чревна зараза в някой хотел, първото нещо, което гледат, са кухните, и второто - басейна.

Много малко публични басейни у нас имат автоматизирани системи, които в действително време мерят индикаторите на водата и дозират препаратите. Обикновено се работи по този начин - сутрин най-често спасителят мери с едни реактиви параметрите на водата и по отношение на размера на басейна слага препаратите. Но когато е занижено и механичното филтриране на водата, не може да се дефинира вярно количеството химикали и даже се постанова по-голямата им приложимост.

Поддържката с препарати излиза 10 стотинки на човек дневно. Смешно е да се пести от сходен разход, при положение че аквапаркове взимат най-малко 25 лева вход. Един вложител влага доста по-големи средства за тв приемници в хотелските стаи, макар че гостите прекарват много повече време на басейните, в сравнение с пред тв приемниците.

- Как ще се контролира спазването на отдалеченост в басейните това лято?

- Много постоянно несъмнено сте виждали водата в басейна да зеленее. Това е по този начин, тъй като има други международни нормативи при проектирането на басейни, които в България не се съблюдават. За един клиент би трябвало да има сред 4 и 8 квадрата плаж на басейна. Сметката е следната - коефициентът на едновременност е 60%, т.е. в случай че един хотел има 100 места, при най-натовареното време на басейна ще има 60 индивида. За 60 индивида басейнът би трябвало да бъде сред 240 и 480 квадрата. Знаете ли какъв брой хотели у нас имат толкоз огромни басейни? Съвсем малко. Ако сте ходили в Турция, ще видите разликата - там басейните към хотелите са големи. А когато басейнът е огромен, той трудно може да се замърси.

Вече има басейни по морето, които са отворили. Те двойно понижиха шезлонгите, дезинфектират по няколко пъти дневно. Но и посетителите сега са малко. За огромните аквапаркове има едно предписание - колкото шкафчета има в комплекса, толкото гости се пускат вътре. Сега са намалили двойно шкафчетата.

- Все отново по какъв начин може да се управляват 100-200 души на едно място?

- Ако аквапаркът е на няколко декара повърхност и на един човек се падат 5-6 квадрата, не би трябвало да има проблем.

- Първоначално в напътствията на министерството на туризма към хотелиерите беше неразрешено потреблението на басейни с минерална вода това лято. Защо?

- Не мога да ви кажа. Басейните с минерална вода също се третират с хлор. Вероятно някой служител е решил нещо, без да се консултира с сектора. Балнеотуризмът разчита само на минералната вода. 

- Казвате, че сте алармирали за казуса с условията за басейните кого ли не?

- Нашата асоциация е пратила седем-осем писма в министерствата на туризма, на стопанската система, на опазването на здравето. В нашата асоциация членуват най-големите компании в сектора, с над 20-годишен опит, компании, които построяват, експлоатират и поддържат басейни, спа-центрове, фонтани, всякакви водни уреди. Никой не обръща внимание на предизвестията ни. А туризмът зависи доста от нас.

Направиха предходната година разпоредба за механически обзор на басейните. Тези, които писаха наредбата, не се свързаха с нито една фирма за басейни. И написаха такива изисквания за дюзи, които нямат нищо общо с действителността. Знаете преди години в Златни пясъци едно дете пострада, защото джакузи за частно прилагане беше монтирано в хотелски басейн. 

Има басейни, които употребяват, така наречен скимери, едни отвори на стената. Те в чужбина са неразрешени за публично прилагане, първо, тъй като методът на филтриране е по-лош, и второ, тъй като може да ти засмучат ръката. Но у нас продължава да ги има, точно тъй като няма нормативна уредба, която да каже, че това не се позволява за публично прилагане.

- Ще дадете ли някакъв съвет към туристите това лято?

- Посетителите би трябвало да питат има ли басейнът автоматизирани системи. Съвременните басейни би трябвало да имат електронни табла, на които да се виждат в действително време индикаторите на водата. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР