Горските пожари, които бушуват в Гърция вече повече от две

...
Горските пожари, които бушуват в Гърция вече повече от две
Коментари Харесай

Пожарите в Гърция са почти овладени

Горските пожари, които бушуват в Гърция към този момент повече от две седмици, са съвсем овладени. Пожарникарите, обаче, остават да дежурят тук-там, на които има мощни ветрове, с цел да предотвратят ново разгаряне на огъня, съобщи Агенция Франс Прес.


„ Работи се по гасенето на локализираните огнища “, заяви противопожарната работа на Гърция, като посочи, че няма „ деен фронт “ в трите най-големи горски пожара в Родос, Корфу и Централна Гърция, които бяха причина за евакуация на хиляди хора.

Повече от 460 пожарникари към момента са ситуирани в тези три региона като защитна мярка.

Подхранвани от високи температури, мощни ветрове и дълга суша, пожарите провокираха безпорядък в разгара на натоварения летен туристически сезон в Гърция.

Около 20 000 гости и локални поданици бяха евакуирани от хотели и села на остров Родос. Още стотици бяха евакуирани от Корфу и други региони.

Пожарите предизвикаха гибелта на минимум петима души, и изпепелиха близо 50 000 хектара гори и растителност.

Във вторник двама водачи на аероплан, който гаси пожарите, починаха, до момента в който се опитваха да снижат транспортното средство, с цел да се прицелят добре в сърцето на огъня. Инцидентът става на остров Евия.

След потушаването на пожарите бяха открити още три обгорени тела покрай индустриалната зона на пристанищния град Волос в централна Гърция.

Пожарите оказаха и политически напън върху консервативното държавно управление на премиера Кириакос Мицотакис, което беше избрано отново единствено преди месец. Министърът на гражданската отбрана подаде оставка в петък, откакто стана ясно, че си е взел отпуск, до момента в който страната се бори с горските пожари.

Пожари пламнаха и в Хърватия, Италия и Португалия тази седмица, а пламъци убиха 34 в Алжир. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР