Горна Оряховица. Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов

...
Горна Оряховица. Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов
Коментари Харесай

Министър Румен Порожанов откри празника на Горнооряховския суджук

Горна Оряховица. Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов откри обичайния празник на Горнооряховския суджук, проведен от община Горна Оряховица и Асоциацията на месопреработвателите в България. Той награди отличилите се в състезанието за най-хубави познавачи на месния деликатес. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите .
„ Всички ние можем да се гордеем с обстоятелството, че горнооряховският суджук е първият български артикул със предпазено географско напътствие в Европейски Съюз “, съобщи министър Порожанов. Наименованието „ Горнооряховски суджук “ беше вписано в европейския Регистър на предпазените наименования за генезис и предпазените географски инструкции през 2011 година В момента единствено три компании от Горна Оряховица имат правото да го създават.
Земеделският министър напомни, че с изключение на горнооряховския суджук още 5 български месни артикули имат европейска отбрана. Като храни с традиционно-специфичен темперамент са регистрирани „ Филе Елена “, „ Роле Трапезица “, „ Луканка Панагюрска “, „ Кайсерован врат Тракия “ и „ Пастърма говежда “.
Традициите в района на Горна Оряховица за производството на суджук датират от епохи, като първите писмени сведения за продукта са от далечната 1538 година по времето на султан Сюлейман I Великолепни. През 1861 година идва и първото публично самопризнание - суджукът на горнооряховския производител и търговец Михаил Николов е отличен с орден на интернационално ревю в Торино, Италия.
„ Министерство на земеделието, храните и горите ще продължи да подкрепя напъните на производителите за разпространение на продукта и гарантиране на високото му качество “, съобщи още министър Порожанов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР