Горна Оряховица. Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов

...
Горна Оряховица. Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов
Коментари Харесай

Министър Борислав Сандов обяви три вековни дървета в Горна Оряховица за защитени

Горна Оряховица. Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов разгласи за предпазени три вековни дървета от типа полски явен (Fraxinus angustifolia/oxycarpa). Намират се на улица „ Свети Княз Борис I “ в град Горна Оряховица. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

„ Вековните дървета не са единствено връзка сред поколенията, те са и самобитни екосистеми. Дърветата са белите дробове на природата и имат голямо значение за въздуха, който дишаме “, посочи министър Сандов и прикани локалните управляващи и жителите да разпознават вековни дървета, с цел да се направи изследване и да бъдат оповестени за предпазени.

Дърветата са в положително положение, на към 120 години, с височина 12 метра и обиколка на ствола сред 3,60 и 4,20 метра. Предложението за отбрана на трите полски ясена е импортирано от Асоциация на парковете в България при започване на ноември.
Със заповедта на министъра се не разрешава изкореняването, отсичането, кастренето, чупенето на клони, пострадването на стеблото и всевъзможни други дейности, които биха довели до заличаване, увреждане или утежняване на физиологичното положение на дърветата. Те ще бъдат вписани в регистрите съгласно условията на Закона за биологичното многообразие и обозначени като вековни дървета.

„ Навременната и проведена отбрана на дървета в урбанизираните територии е един от целите на Министерство на околната среда и водите, с което се цели повишение на публичното схващане и институционална грижа за запазване на зелена среда в обитаемоте места на страната “, означават пт институцията.

На оповестяването участва кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Велико Търново Цонка Христова.

В отговор на журналистически въпрос министър Сандов сподели, че капиталовото желание за кариера в региона на село Самоводене е на доста ранен стадий и занапред следва да се стигне до процедура. Той съобщи, че има добра връзка с гражданското общество и по-късно се срещна с представители на Инициативния комитет „ Не на кариери край Самоводене “. Те показаха на министъра данните си за капиталовото желание и споделиха своите терзания.

По отношение на различен въпрос, обвързван с капиталово желание край село Върбовка, министър Сандов съобщи, че Регионална инспекция за опазване на околната среда – Велико Търново има оперативна автономия. „ Аз като министър към момента нямам директно влияние върху този проблем. Бих имал след произнасянето на Регионална инспекция за опазване на околната среда. Това, което е значимо да кажа по въпроса, е, че е извършен локален референдум в село Върбовка. И това би трябвало да бъде регистрирано “, сподели още министър Сандов. Той добави, че когато се приказва за осъществяване на несъмнено капиталово желание, мнението на локалното население би трябвало да бъде взето поради.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР