Горивата в страната поскъпнаха с до 10 стотинки за литър

...
Горивата в страната поскъпнаха с до 10 стотинки за литър
Коментари Харесай

Зареждаме по-скъп бензин и дизел

Горивата в страната нарастнаха с до 10 стотинки за литър за последния месец, демонстрират данни на профилираната платформа fuelo.net, която следи и съпоставя цените на бензин, дизел и пропан-бутан.

2,27 лева за литър е междинната цена на бензин А95 и дизел, по-скъпо надлежно с 8 и с 9 стотинки за литър. Автогазта даже е с 10 стотинки за литър по-скъпа през август и минава 1,20 лева за литър на някои от бензиностанциите у нас. Възходящата наклонност е в ход от половин година. От тогава бензин и дизел са поскъпнали с цели 36 стотинки за литър.

През лятото на 2020 година пандемията оказа позитивно въздействие на цената на горивата и тогава литър от най-масовия бензин А95 тъкмо преди една година струваше 1,81 лева./л., което е с 0,46 лева (над 25%) по-евтино от в този момент. Нафтата се търгуваше също за 1,81 лева./л. или с 0,46 лева./л. (близо 25%) по-ниска цена от сегашната цена. При пропан-бутанът повишаването е най-внушително – от 0,84 лева./л. до 1,17 лева./л, което е растеж с цели 38,1% или с 0,33 лева по-скъпо, написа вестник " Труд ".

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Цените на бензина в България ще скочат до 3,20 лева за литър,...

Тенденцията е в идващите седмици цените на горивата да се запазят относително непрекъснати, само че високите им стойности сега водят след себе си и по-високи цени на всички артикули и първични материали, показват специалисти.

Сътресения с цените на горивата се чакат поради нов данък, защото те би трябвало да бъдат нараснали и да се дефинират не на база литри, а съгласно енергийното им наличие. Това предлага Европейската комисия. Ако смяната бъде призната, цената на бензина от сегашните 2,20 лева ще стане 3,20 лева за литър, а дизелът ще нарастне до 3,40 лева за литър.

Относно цените на горивата по области, Пловдив към този момент е на пето място по най-евтино гориво. Първенец е Шумен, следван от Велико Търново, София и Габрово. Най-високи остават цените в Кюстендил и Кърджали.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР