Горилата е най-едрият от всички примати. Тя се смята за

...
Горилата е най-едрият от всички примати. Тя се смята за
Коментари Харесай

Горила

Горилата е най-едрият от всички примати. Тя се счита за доста близка родственик на хората по устройство на тялото и на мозъка и се подрежда на второ място в това отношение след шимпанзетата. ДНК-то на Горилата е на 95 % съвпадащо с това на индивида и измежду най-популярните типове маймуни, сходно на макаците, павианите, орангутаните.

История на Горилата

Смята се, че Горилите са се появили на планетата ни преди към 30 милиона години. Те са се развили дружно с останалите човекоподобни маймуни и развиването им е завършило преди към 10 000 години. Съвременните Горили не се трансформират през вековете. Горилите от стотици години населяват Централна Африка, като избират да живеят в горите. Те употребяват дърветата както за скривалище от хищници, по този начин и за място, където да спят през нощта. Съществуват три разновидности Горили съгласно средата им на обитаване - това са Западните Равнинни Горили, Източните Равнинни Горили и Планинските Горили. Днес са останали не повече от 100 000 Западни Равнинни Горили в дивата природа, а в зоопарковете по света броят им е към 4000 екземпляра. Броят на Източните Равнинни Горили в дивата природа е към 4000, а в зоопарковете по света живеят единствено 24 представители на този тип. Планинските Горили са най-застрашени. В природата са останали към 600 броя от тях, а в зоопарковете няма нито един.

Характеристики на Горилата

Горилата може да доближи до 175 сантиметра височина, само че това важи единствено за мъжкарите, които са достигнали зрелост. В природата учените са следили мъжкари, които са достигали над 2 метра височина. Горилата нормално върви на четири крайници, само че постоянно върви като хората - на два крайници. Мъжкарите тежат до 200 кг. Женските Горили са високи към 140 сантиметра и по-малко и тежат не повече от 100 кг. Тялото на Горилата е покрито с четина, която е черна на цвят, само че са допустимо и кафеникави и сивкави нюанси. Цялото тяло на Горилата е доста мускулесто, изключително мощно е развита мускулатурата на крайниците. Главата на Горилата е солидна, долната челюст е издадена напред. Зъбите са едри, челюстите са мощни. Кучешките зъби на Горилата доближават до 5 сантиметра дължина и са доста остри.

С какво се храни Горилата

Горилата е тревопасно животно. Затова, за разлика от други маймуни, тя не употребява принадлежности, с които си набира или обработва храна. Горилата се храни с разнообразни елементи на растенията. Тя яде стъбла, листа, корени, плодове и цветове. Рядкост е да се види Горила, която пие от водоизточник, защото тя си набира течности от растенията в екваториалните гори. Понякога Горилите се хранят с инсекти, както и с техните ларви, с цел да си набират нужното количество протеини.

Размножаване на Горила

Мъжкарите не се борят поради женски, защото в една група Горили има единствено един лидер, който е мъжки, останалите са женски с бебетата си, както и подрастващи Горили. Бременността на женската Горила трае осем месеца и половина и нормално тя ражда едно малко, което тежи към 2 кг. В развъждането взе участие както майката, по този начин и таткото на бебето. Малкото живее на гърба на майката, като се вкопчва в козината ѝ. То слиза от гърба ѝ единствено с цел да яде. Едва след втората година от живота си дребното стартира да върви с майка си, само че остава с нея, до момента в който навърши три години. След като дребното поотрасне, женската е подготвена да забременее още веднъж, това се случва един път на 3-4 години.

 Горили

Любопитни обстоятелства за Горила

Горилата е доста мъдро животно, само че интелектът ѝ е проучен доста едва. Две Горили са били подготвени да се схващат с хората благодарение на езика на жестовете, който се употребява от хората с повреден слух.

Горилата има мозък, който е по-голям от този на шимпанзето, и от време на време даже е по-голям от този на някои хора. Горилата живее към 50 години, като най-дълго живялата Горила достигнала до 56 години.

Горилите имат възприятие за комизъм, което е потвърдено с редица опити. Горилата Коко, която била обучавана на езика на жестовете, научила над 2000 британски думи, които употребила. Тя също по този начин разбирала смисъла на думите, когато ги чувала да се изговарят. Коко съумяла да се научи да употребява компютърната клавиатура. Тя е една от дребното Горили, които могат да рисуват. Коко обяснявала дни наред на гледачите си, че е птица и че се е научила да лети. След това обаче им обяснила на езика на жестовете, че просто се е пошегувала.

Горилата Майкъл, която живеела дружно с Коко, съумяла да опише на гледачите си благодарение на езика на жестовете, че майка му е била убита от неприятни хора, когато е бил дребен. Коко доста плакала, когато Майкъл умрял от инфаркт. Тя се утешава с рисунки, като равнището на нейния метод на изобразяване е като равнището на четиригодишни деца. Това се дължи на обстоятелството, че при Горилите няма разстояние сред палеца и останалите пръсти и това им пречи да рисуват добре.

Горилата употребява пръчки в дивата природа, с цел да може да върви по-лесно - това нормално се случва при по-старите екземпляри. Освен това Горилите употребяват дълги пръчки, с цел да ревизират дълбочината на река, която желаят да преминат. Понякога Горилите трансферират пълен клон през река, с цел да я пресекат, в случай че е прекомерно дълбока.

Горили от зоопарка в Прага се прочули, тъй като употребявали дървени стърготини, които залепвали на ходилата си, когато подът на клетката им бил мокър след измиване. Така те се предпазвали от падение.

В дивата природа Горилата си прави гнездо, в което да спи. През деня това е просто куп листа и клони, само че през нощта Горилата спи в гнездо на дърво, което е направено по доста комплициран метод. Нощните гнезда доближават до метър и половина в диаметър. Младите Горили спят в едно гнездо с родителите си, само че откакто навършат три години те вършат сами гнездата си за спане, като в началото ги строят наоколо до тези на родителите си.

Когато Горилата се огледа в огледало, тя осъзнава, че вижда личния си облик, за разлика от доста други животни.

Учени, които следят Горили в дивата природа, са открили, че те се схващат с повече от 16 разнообразни звукови сигнали.

Групата на Горилите се оглавява от най-стария и най-силен мъжага, който е със сребрист тил. Той дефинира какво ще се прави денем и къде ще се върви, с цел да се търси храна. Той е този, който избира място за спане. За да затвърди престижа си, лидерът на групата постоянно се изправя на задните си лапи и се удря по гърдите. Но като цяло лидерът се въздържа от нахлуване, даже когато е ядосан.

 Маймуна Горила

Една от най-известните Горили в света е е Бинти Джуа, племенничка на фамозната Горила Коко. Бинти Джуа станала известна през 1996 година по време на случай с дете в Брукфилдския зоопарк. По това време Бинти била на осем години. Тригодишно момченце, което не било следено от родителите си, прескочило оградата на горилите и паднало от повече от пет метра височина. Докато родителите и гости на зоопарка търсели гледача на Горилите, Бинти се затичала към по знамение живото, въпреки и със счупвания по тялото момче. Тъй като всички Горили от заграждението се пробвали да го убият, само Бинти го защитила.

Бинти се биела с останалите Горили, до момента в който не пристигнали хора, които да извадят момчето. Тогава Бинти вдигнала детето и го занесла при гледачите. През цялото време 17-месечното бебе на Бинти - Кула, било върху гърба ѝ. След престой в болница детето оздравяло. Експерти считат, че Бинти е постъпила благородно, тъй като е отгледана от бебе от хора и е привикнала с тях, а не е уловена в дивата природа.

Напълно дивият Джъмбо от зоопарка в Джърси избавил от събратята си момче на пет години, което паднало от високо в заграждението на Горилите. Това породило доста разногласия сред специалистите, които най-после достигнали до извода, че евентуално някои Горили усещат по кое време е нужна тяхната помощ.

Когато вървят на четири крайници, Горилите не стъпват върху дланта на предните си крака, а ги свиват в пестник и се опират на него. Това им разрешава да запазят както чувствителността на ръцете си, по този начин и да ги предпазят от пострадване.

Опасности от Горила

Горилата рядко може да нападне човек, в случай че не я е провокирал, като се е опитал да убие самата нея или дребното ѝ. Но даже в такива случаи Горилата се лимитира с единично захапване на индивида, което не е съдбовно.

Прочетете също за: мармозетките, широконосите маймуни и дългоноса маймуна.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР