Гореща кадрова новина разтърси космическия свят – Кати Лийдърс, бившата

...
Гореща кадрова новина разтърси космическия свят – Кати Лийдърс, бившата
Коментари Харесай

СпейсЕкс назначи бившата ръководителка на НАСА Кати Лийдърс!

Гореща кадрова вест раздруса галактическия свят – Кати Лийдърс, някогашната ръководителка на комерсиалната пилотирана стратегия на НАСА, бе назначена във компанията на Илон Мъск СпейсЕкс! Лийдърс ще е основен управител въз основата Старбейз в Тексас, където тече създаването на “Старшип ”. Това предопределение вдъхва убеденост измежду вложителите и клиентите, че “Старшип ” ще успее.

Новината бе обявена от CNBC.

Кати Лийдърс бе един от най-значимите ръководители на НАСА през последните десетилетия. Тя оглави Комерсиалната пилотирана стратегия на организацията през 2014 година в тежък миг – програмата трябваше да подсигурява, че след пенсионирането на совалките ще има нови американски кораби, способни да транспортират астронавти до МКС, само че тези кораби са частна благосъстоятелност. Дотогава НАСА беше привикнала, че главните разработки на пилотираните ракети и кораби са нейни, а частните компании – просто подизпълнители. Това бе прекомерно радикална смяна, подхваната по времето на тогавашния американски президент Барак Обама и не е изненадващо, че имаше сериозна съпротива. В центъра на опозицията бе не различен, а сенатор Бил Нелсън, тогава в комисията, разпределяща бюджета на НАСА, а през днешния ден по подигравка админ на организацията и покровител на комерсиалната стратегия. Но Нелсън е просто политик, който се нагажда съгласно трендовете. Кати Лийдърс бе тази, която се конфронтираше и с дейностите си гарантираше, че страната няма да пуска пипалата си в комерсиалната пилотирана стратегия. Под управлението на Лийдърс НАСА за пръв път изпрати човек в орбита на борда на американски частен транспортен съд “Крю Драгън ” през 2020 година.

Веднага щом това се случи, тогавашният админ на организацията назначи Лийдърс като заместник-администратор на директората за Пилотирани проучвания и интервенции. Така тя закупи управителна роля върху всички пилотирани галактически действия на НАСА – освен комерсиалната стратегия, само че и Международната галактическа станциия и програмата “Артемис ” за завръщане на Луната. Това още веднъж бе тежък миг за организацията, въпреки и да беше във напредък. Предшественикът на Лийдърс – Дъг Ловеро бе подложен на следствие по съмнения, че скрито е подпомагал Боинг против съперниците си в конкурс за пилотиран лунен модул за програмата “Артемис ”. Лийдърс спомогна за това да се подсигурява, че консурсът ще се организира почтено. В последна сметка компанията, която го завоюва, бе СпейсЕкс и тя ще сътвори модула въз основата на “Старшип ”. Нямаше по какъв начин да е другояче – само СпейсЕкс строяха летящи прототипи, а останали – макети.

Но Блу Ориджин, недоволни, че тяхното предложение е отхвърлено, започнаха да съдят НАСА. И в последна сметка Кати Лийдърс бе намалена в служба по лицемерен метод – директоратът за Пилотирани проучвания и интервенции бе разграничен на две – интервенциите (комерсиални кораби и МКС) останаха под управлението на Лийдърс, а проучванията (лунни полети и програмата “Артемис ”) бяха връчени на различен човек.

На 1-ви май Лийдърс се пенсионира публично от НАСА. Сега тя се причислява да управлява не кое да е, а “Старшип ” – междупланетната транспортна система на СпейсЕкс, с помощта на която човечеството ще колонизира Луната и Марс.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР