Google Pixel 4 XL може да не ви изглежда толкова

...
Google Pixel 4 XL може да не ви изглежда толкова
Коментари Харесай

Google Pixel 4 XL: Светлини и сенки

Google Pixel 4 XL може да не ви наподобява толкоз атрактивен и бляскав, колкото други флагмани на огромни проиводители през 2019-а, само че този телефон има в себе си доста неща, които си заслужава да отбележим. На първо място, той може да претендира за една от най-интерсните нововъведения през годината - слагането на много комплициран радарен чип, който е кадърен да засече по кое време посягате за телефона, с цел да не се постанова да го държите пред лицето си, до момента в който се отключи.

Тази функционалност може да наподобява напълно незначителна, само че в ежедневна приложимост кара телефоните с Always on екрани да наподобяват като технология от предишното. Когато комбинираме този новаторски радарен чип с останалите технологии на Гугъл - за лицево различаване и засичане на жестове, наподобява като че ли Pixel 4 XL планува всеки ход и деяние на потребителите. Като магия! Всичко това пести ужасно доста време, което другояче се губи в очакване, взиране в екрана, почукване, с цел да бъде разсънен, повдигане на телефона пред лицето и други сходни. Усещането от ежедневната приложимост на Pixel не може да се съпостави с iPhone, Galaxy или в действителност който и да е различен телефон.

За страдание, други аспекти на Pixel 4 XL не са толкоз новаторски и се намират на няколко софтуерни ъпдейта от конкуренцията, най-малко сега. След като преминете първичния възторг от отключването на телефона, останалата част е просто усъвършенстван Pixel 3 - който към момента се продава добре и коства много по-малко. Новият модел показва някои функционалности, които имат потребност от софтуерни ъпдейти и също по този начин има дефекти, които би трябвало да са отстранени още преди формалната премиера. Накрая - системата от камери не е толкоз впечатляваща, колкото решенията на съперниците. Нека обаче да погледнем допълнително елементи най-амбициозното мобилно устройство на Гугъл досега.

 Гугъл Pixel 4 XL: Светлини и сенки Дизайн: функционалност пред хубост
Подобно на предходните модели Pixel, както и още по-старите Nexus, Pixel 4 XL наподобява не изключително стилно, подложен до последните флагмани - Galaxy Note 10+ или iPhone 11 Pro, като някои даже самоуверено биха го нарекли противен. Докато останалите производители се надпреварват в опит да реализират 100% екран в предната част на телефона, Pixel 4 XL има 20% рамки и много подозрителен баланс на тези рамки.

Големият и противен разрез на Pixel 3 липсва, само че на негово място има не по-малка солидна рамка, която като че ли е извадена от 2016-а година. Цели 7 датчика, дружно с представител, заемат пространството над екрана, само че всичко, което потребителите виждат, е солидна черна лента. За похлупак - страничните рамки и най-много " ченето " на телефона са с друг размер и няма никаква диря от баланс или симетричност. Всичко това кара Pixel 4 XL да наподобява като бюджетен телефон от по-скромен производител, вместо флагман, чиято цена е 2000 лв..

 Гугъл Pixel 4 XL: Светлини и сенки
На гърба на Pixel 4 намираме едно от най-видимите усъвършенствания - двойна камера. По сходство на iPhone 11, Pixel 4 има гигантска четириъгълна зона за системата от камери в горния ляв ъгъл. И до момента в който при iPhone и други производители (Huawei имаха сходен квадрат с камери още преди година), този избор наподобява в синхрон с цялостния дизайн на телефона, при Pixel издатината стои като нещо, което е било сложено там в последния миг.

Медалът обаче има и противоположна страна - макар тези пропуски в дизайна, в ръката Pixel 4 XL е доста комфортен и прелестен за приложимост. Единствената лъскава част е G логото, стъклото има прелестно матово чувство на досег, а страните от гладък алуминий способстват за това чувство. Тези повърхности също са много устойчиви на надраскване и пръстови отпечатъци.

Pixel 4 не включва 3.5-милиметров аудиожак, само че това не е изненада, предвид на наклонността при останалите флагмани. Това, което е изненада, е неналичието на USB-C слушалки в комплекта или адаптер USB-C - 3,5mm. Всички директни съперници имат сходно решение, тъй че изборът на Гугъл е озадачаващ.

 Гугъл Pixel 4 XL: Светлини и сенки Лицево отключване: бързо, тъкмо и малко необичайно
PIxel 4, както към този момент споменахме, цели да направи ежедневната приложимост на смарт телефон безпрепятствено и безпроблемно прекарване. Такова, което съвсем не усещате. Лицевото отключване (Face unlock) е едно от оръжията, с които тази цел е атакувана. Докато съвсем всеки Android телефон на пазара разчита на датчик за пръстови отпечатъци, с цел да пази персоналната информация от непознати очи, Pixel 4 поема по пътя на 3D камерите. Очевидно тук съперничеството е с Face ID на Apple и TrueDepth камерата на iPhone.

Както можете да се досетите от първите абзаци на този материал, отключването с лицево различаване на Pixel 4 XL работи изкючително добре. Въпреки потребността от малко по-прецизно позициониране, спрямо iPhone 11, тази функционалност е безпроблемна в Pixel, макар че е първо потомство. Постигнахме над 95% сполучливи отключвания, а системата предлага и някои дребни усъвършенствания, спрямо Face ID на Apple. Един образец е леката осцилация, която уведомява потребителя, че отключването е сполучливо, тъй че можете да спрете да държите телефона пред лицето си секунда по-рано. Има и алтернатива, която задейства Home екрана незабавно след откючване, което икономисва и един жест.

Има обаче и един минус на Face unlock - все още системата не е изключително сигурна. Както писахме преди време, този тип лицево различаване не следи очите, тъй че случаен човек може да сложи телефона пред лицето ви до момента в който спите и да го отключи по този метод. Със сигурност Гугъл ще изкарат пач, който да оправи този проблем, само че като се има поради, че това е единствената биометрия, която телефонът употребява за подсигуряване, казусът не е незаначителен.

Друг проблем на първо потомство технология е неналичието на поддръжка за Face unlock от приложения от трети страни. След като Pixel 4 няма датчик за пръстови отпечатъци, потребителите би трябвало да пишат ръчно паролите си много постоянно, тъй като единствено дребна част от приложения засичат Face unlock и дават опция за засвидетелствуване посредством тази технология. Очаква се този проблем да се позволи, откакто Face unlock узрее и прекара в пазарна среда известно време.

 Гугъл Pixel 4 XL: Светлини и сенки Засичане на жестове: още неосъществен капацитет
Това е най-интересната и неповторима функционалност на Pixel 4, която разичта на дребен радар, с цел да засича жестове и обстановки. Тя работи доста по-добре от сходни решения при други производители, само че също страда от липса на поддръжка, най-малко към този миг, с цел да осъществя целия си капацитет.

Ако би трябвало да разгледаме самата технология, сложена отвън Android екосистемата, тя е първият огромен пробив при смарт телефоните от години насам. Motion Sense работи без нужда от приложение, а заучаването на нужните жестове става безусловно за секунди. Казано по-просто, можете да поддържате връзка с телефона си по метод, по който Тони Старк го прави в ултра модерната си лаборатория - махане във въздуха сходно на диригент, вместо почукване и влачене по екрана.

На процедура обаче Motion Sense е към момента надалеч от интерфейса във филмите на Marvel, ето какво може да прави той към този миг:Това е всичко. Не можете да увеличавате звука, да поставяте ария на пауза, да премахвате нежелана нотификация, да стартирате приложение, да снимате или да обръщате камерата. Всяко от тези неща най-вероятно ще се появи след ъпдейт, само че би било хубаво, когато сходна нова технология е най-интересната линия на даден смарт телефон, всички тези неща да са налични от ден първи.

 Гугъл Pixel 4 XL: Светлини и сенки Производителност: превъзходен екран, положителни останали характерности
Ако премахнем всички новости към радара и лицевото различаване, като чист хардуер Pixel 4 е към равнището на конкурентните оферти, а в някои аспекти (вградена памет и батерия), даже изостава.Pixel 4 е много бърз, само че за флагман, който излиза толкоз късно през 2019-а, телефонът трябваше да употребява Snapdragon 855+. Гугъл най-накрая призна, че 4GB RAM може би към този момент не са задоволителни, само че вместо да предложи 8 и да направи Pixel подготвен за бъдещето, компанията е избрала 6GB (налични в Mate 20 Pro от една година насам). Що се отнася до вградената памет, с цел да получите 128GB (64 повече от базовата версия), би трябвало да платите повече от 200 лв. от горната страна.

Изненадващо Гугъл се показва добре при екрана - нещо, непокътнато за други производители (поглеждаме към Galaxy серията на Samsung). Pixel имаха много проблеми с екраните - от прегаряне на OLED до нереалистични цветове, само че Pixel 4 наподобява е първият модел, който е съвършен в тази сфера. Дисплеят на четворката може да не е ослепителен колкото Note 10 и неговите 1000 нита или пък с живите цветове на iPhone 11, само че е сигурно най-хубавият, който Гугъл в миналото са изкарвали.

Към чудесния панел, който компанията е решила да употребява, идва и Smooth Display функционалността, която подвига честотата на освежаване до 90Hz за по-плавно и безпрепятствено чувство. Pixel 4 е един от дребното телефони, които разполагат с сходна периодичност на екрана. Самото осъществяване е малко по-разочароващо от цифрите на хартия - Гугъл не споделя, че с цел да се задейства този режим, яркостта на екрана би трябвало да е над 75%. Както и при останалите нови функционалности, тук също се чака ъпдейт, който да разгърне цялостния капацитет на 90-херцовия екран.

Капацитетът и животът на батерията е може би най-разочароващият аспект от Pixel 4 XL. За телефон в сходен ценови клас и с сходни размери си коства да чакаме всичко над 4000 mAh, само че потребителите получават скромните 3700 mAh. По време на тестванията този потенциал беше задоволителен за към ден междинна приложимост, само че това от дълго време не е добър резултат за флагман.

За да бъдем почтени към Гугъл, би трябвало да споменем, че компанията е подобрила системата за безжично зареждане, тя към този момент поддържа до 11W през съвместимо зарядно и до момента в който това към момента отстъпва на 15W системата на Samsung, е огромна стъпка напред по отношение на Pixel 3, който поддържаше едвам 5W.

 Гугъл Pixel 4 XL: Светлини и сенки Камера: две не е повече от едно?
Когато чуете за Pixel, камерата е първото нещо, за което се сещате и то с позитивни асоциации. Гугъл построи Pixel серията към силата на камерата, а четвъртото потомство на модела малко се отклонява от философията на компанията. След като дълги години се опитваше да убеди потребителите, че една леща е всичко, от което имат потребност, Гугъл най-накрая се съобщи и добави втора камера. Системата в този момент се състои от 16-мехапикселова телефото камера и 12,2 широкоъгълна.

От тестванията обаче излиза, че Гугъл май е била права от самото начало. След като Pixel реализираха толкоз впечатляващи резултати единствено с една камера, прибавянето на втора донесе повече упования, в сравнение с резултати. Може би компанията в действителност се е поддала на модата, само че прибавянето на втора камера носи доста малко усъвършенствания спрямо предходните модели и Pixel 4 можеше умерено да мине без нея.

 Pixel 4 XL, iPhone 11, Pixel 3
Pixel 4 XL, iPhone 11, Pixel 3

Това не значи, че телефонът не снима добре - таман в противен случай. Но Pixel 3 също снима добре, както и Galaxy S10 и iPhone 11. В някои проби Pixel 4 XL излизаше победител, в други беше на равно с останалите флагмани, а в трети малко зад тях. Най-изненадващата част е, че телефото камерата съвсем няма резултат върху равнищата на зуум и портретите. Очаквахме втората камера да направи много сериозна разлика в качеството на фотосите, спрямо Pixel 3, само че такава разлика липсва.

 Pixel 4 XL, iPhone 11
Pixel 4 XL, iPhone 11

Миналата година един от режимите, които накара потребителите да ахнат, беше Night Sight. Съвсем скоро обаче конкуренцията навакса и даже изпревари Гугъл със лични логаритми за нощна снимка. В множеството случаи последните модели iPhone и Huawei P/Mate се показват по-добре даже от Pixel 4.

 Гугъл Pixel 4 XL: Светлини и сенки Трябва ли да си купите Pixel 4 XL
Pixel телефоните не са лесни за рекомендация, изключително по нашите географски ширини, където те са относително редки. Обикновено моделите на Гугъл имат какво да предложат и да покажат на конкуренцията, макар скромния и на моменти даже грозноват дизайн. Pixel 4 обаче като че ли се смесва с тълпата и с изключение на радара, няма други отличителни белези (липсата на разрез и огромната рамка е признак, обаче в негативен план).

За разлика от предходните модели Pixel, четворката се усеща като най-зелен и недоработен, което оставя много неосъществен капацитет. Това ни кара да посъветваме почитателите на марката да почакат няколко месеца - първо, за неизбежните ъпдейти, които Гугъл ще изкара и второ, за по-атрактивна цена.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР