Гонорея, сифилис, СПИН: кои са най-разпространените болести, предавани по полов

...
Гонорея, сифилис, СПИН: кои са най-разпространените болести, предавани по полов
Коментари Харесай

Кои са най-разпространените полово предавани болести и какви са техните симптоми?


Гонорея, сифилис, СПИН: кои са най-разпространените заболявания, излъчени по сексуален път, какви са техните признаци и по какъв начин се лекуват?

Всеки е заплашен, само че мнозина не имат вяра, че могат да се заразят с венерическа болест. Което е неправилно, тъй като надалеч не при всички повода за това е честата промяна на половия сътрудник. И най-моногамните могат да се заразят.

Днес са познати повече от 30 разнообразни венерически заболявания. Симптомите могат да бъдат от неприятни до животозастрашаващи. В началната си фаза болесттите нормално се лекуват с антибиотици.
Редакцията предлага
Сифилисът може да е гибелен

Сифилисът е прочут от над 500 години. Инфекцията се предизвиква от бактерия и се предава най-много по сексуален път. Но от сифилис може да се разболее човек и от преливане на инфектирана кръв, както и от спринцовка при наркозависимите.

Ако двамата сътрудници имат дребни ранички в устната празнина, бактерията може да бъде предадена даже и при целуване. Заразена бременна жена може да съобщи бактерията и на плода. Ако сифилисът не се лекува, може да докара до летален излаз.

Болестта минава през разнообразни стадии: стартира се с обрив и язвички по кожата, а в крайната си фаза може да докара до менингит и парализиране на черепномозъчните нерви.

Гонореята е мощно заразна

Гонореята, още позната като трипер, също е бактериална зараза. Причинява се от бактериите гонококи (Neisseria gonorrhoeae), които нападат лигавицата на пикочните и половите органи. Инфекцията е мощно заразна.

Тя се предава при сексуален акт без защитни средства, само че също по този начин и при орален секс, при досег или петинг. Триперът може да бъде предаден и от инфектирана майка при раждането на бебето.

Симптомите при мъжете и дамите са сходни: дамите получават течение, сърбеж и болки при секс, а при мъжете симптом за трипер могат да бъдат и болките при уриниране.

Симптомите на гонорея при дамите и мъжете са сходни.

И тази полова болест се лекува с антибиотици. Някои варианти на гонококовата бактерия обаче са добили устойчивост към част от антибиотичните препарати, по тази причина гонореята се лекува с композиция от два разнообразни антибиотика.

Хламидиите носят риск от неплодородие

Хламидиозата е най-често излъчената по сексуален път зараза. Причинява се от бактерията Chlamydia trachomatis. Най-вече дами се заразяват с хламидии, доста от тях даже без въобще да схванат.

Хламидиите се предават посредством пряк контакт с инфектирана лигавица или с телесни течности, да вземем за пример при вагинален или орален секс, в случай че не са взети защитни ограничения. Инфекцията обаче може да се съобщи и при потреблението на разнообразни секс играчки, да вземем за пример вибратори. Бременните дами могат да предадат хламидиите на детето при раждане.

Най-разпространената форма на лекуване е приемането на антибиотик в продължение на 7 дни. След това инфекцията нормално е преборена. Ако обаче болестта не се лекува, и при мъжете, и при дамите то може да докара до неплодородие.

Хепатит B може да се съобщи даже посредством сълзи

Хепатитът. От тях хепатит В е венерическа болест, която се предизвиква от хепатитния вирус вид В. Предава се посредством семенна или вагинална течност при вагинален, анален или орален секс, само че също по този начин и посредством слюнка, урина или даже сълза.

При новородените и бебетата съществува заплахата от предаване на инфекцията посредством кърмата на инфектирана майка. Възможно е и заразяване посредством потребление на самобръсначка или четка за зъби на болен от хепатит В. Същото важи и за уредите за слагане на пиърсинги или за татуиране.

В предишното нерядко инфекцията е била излъчена при кръвопреливания или по време на хирургични интервенции, само че към днешна дата контролът е затегнат.

Човешкият папиломен вирус е необятно публикуван

Почти всеки полово деен човек се заразява през живота си с човешки папиломен вирус - като не е наложително това да става при сексуален контакт. Достатъчен е единствено физически контакт със инфектирано лице, да вземем за пример в сауната.

Познати са над 200 разновидности, като по-безобидните видове предизвикват брадавици в гениталната област. По-високорисковите се задържат по-дълго време в тялото и водят до изменение на клетките и могат да основат предпоставки за рак - при дамите най-често на маточната шийка, а при мъжете на устната празнина и гърлото.

От септември 2006 година има ваксина против някои типове човешки папиломен вирус, а през 2015 година беше утвърдена и още една ваксина. Ваксинирането е предопределено главно за деца и младежи сред 9 и 14 години.

Срещу човешкия папиломен вирус има създадени ваксини.

ХИВ/СПИН не значи безусловно смъртна присъда

Вирусът ХИВ поврежда имунната система и може да докара до заболяване от СПИН. Трябва да се прави разлика сред СПИН и ХИВ: с първото отбелязваме заболяването Синдром на добитата имунна непълнота, а ХИВ е самото възпаление с вируса.

ХИВ се предава чрез контакт с телесни течности на инфектиран човек - сперма, вагинална течност - по сексуален или кръвен път.

През последните 40 години, с която човек може да живее със съответната терапия и медикаментозно лекуване. От 1996 година се употребяват и антиретровирусни лекарства, които се вземат всекидневно и до живот. Те предотвратяват разпространяването на вирусите в тялото и понижават заплахата от насърчаване на СПИН.

Напредък има и в региона на предварителната защита: така наречената преекспозиционна профилактика за ХИВ се ползва на отрицателни пациенти с висок риск от заразяване за предотвратяване от инфекция. Към тази група спадат да вземем за пример мъже, които вършат секс с други мъже, или партньорите на хора с ХИВ. При вярно приложение профилактиката защищава от заразяване с ХИВ сходно на презерватива, само че не и от другите заболявания, излъчени по сексуален път.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР