Голямото покачване на морското равнище от топенето на ледената шапка

...
Голямото покачване на морското равнище от топенето на ледената шапка
Коментари Харесай

Покачването на световния океан с 27 см вече е неизбежно

Голямото повишаване на морското ниво от топенето на ледената шапка на Гренландия към този момент е неизбежно , откриха учени, даже в случай че изгарянето на изкопаеми горива, което провокира климатичната рецесия, завърши за една нощ, написа " Гардиън ".

Изследването демонстрира, че световното стопляне досега ще аргументи безусловно минимално повишаване на морското ниво от 27 см   единствено от Гренландия . С продължаващите въглеродни излъчвания, топенето на други ледени шапки и термичното уголемение на океана наподобява евентуално многометрово повишаване на морското ниво .

Милиарди хора живеят в крайбрежните райони, което прави наводненията, дължащи се на покачването на морското ниво, едно от най-големите дълготрайни въздействия на климатичната рецесия. Ако рекордната година на размразяване на Гренландия през 2012 година се трансформира в рутинно събитие по-късно през този век, както е допустимо, тогава ледената шапка ще докара до " зашеметяващите " 78 см повишаване на морското ниво , споделиха учените.

Предишни изследвания са употребявали компютърни модели на държанието на ледената шапка за оценка на бъдещите загуби, само че физическите процеси са комплицирани и това води до забележителна неустановеност в резултатите.

За разлика от това, проучването, оповестено в списанието Nature Climate Change, употребява сателитни измервания на загубите на лед от Гренландия и формата на ледената шапка от 2000-2019 година Тези данни разрешиха на учените да изчислят доколко световното стопляне досега е изтласкало ледената завивка от равновесие, при което снеговалежът подхожда на изгубения лед. Това разреши да се пресметна какъв брой още лед би трябвало да се загуби, с цел да се възвърне стабилността.

" Това е доста закостенял най-малък най-малко ", сподели проф. Джейсън Бокс от Националния геоложки институт на Дания и Гренландия (Geus), който управлява проучването. " Реалистично, ще забележим тази цифра повече от два пъти през този век . "

Оценката от 27 см е най-малко , тъй като регистрира единствено световното стопляне до момента и тъй като не са включени някои способи, по които ледът се губи по границите на ледената завивка.

Предимството на това проучване е, че дава солидна оценка на неизбежното повишаване на морското ниво , само че употребяваният способ не дава времева канара, през която ледът ще бъде загубен. Независимо от това, въз основа на цялостното схващане на учените за това как места като Гренландия губят лед в океана, откривателите споделиха, че по-голямата част от покачването ще се случи относително скоро . През 2021 година други учени предизвестиха, че забележителна част от ледената завивка на Гренландия е на ръба на повратна точка.

" Минимумът от 27 см е дефицитът на повишаване на морското ниво, който сме натрупали досега и той ще се случи, без значение какво вършим отсега нататък ", сподели доктор Уилям Колган, също от Geus. " Независимо дали след 100 или 150 години. Покачването на морското ниво, към което сме тръгнали, нараства сега заради климатичната траектория, по която се движим. "

Колган сподели: " Ако (2012) се трансформира в естествена година, тогава поетите загуби нарастват до 78 см, което е зашеметяващо и фактът, че към този момент трептим в този диапазон (на загуба на лед) е фрапантен. Но разликата сред 78 см и 27 см акцентира това, което може да бъде направена посредством използване на Парижкото съглашение . Все още има доста място за минимизиране на вредите. "

Планинските ледници в Хималаите и Алпите към този момент са на път да изгубят надлежно една трета и половината от своя лед , до момента в който някои учени също считат, че ледената завивка на Западна Антарктика е минала точката, при която огромни загуби са неизбежни . Затоплящите се океани също се уголемяват, допринасяйки за повишение на морското ниво.

" В научната литература има възходяща поддръжка за многометрови равнища на повишаване през идващите 100 до 200 години ", сподели Колган. Колапсът на колосалната източна антарктическа ледена завивка, би довело до 52-метрово повишаване на морското ниво , в случай че всичко се стопи, това може да бъде предотвратено, в случай че се подхващат бързи дейности за климата.

Професор Гейл Уайтман от университета в Ексетър, който не е част от изследователския екип, сподели: " Резултатите от това ново изследване са сложни за занемаряване от всички бизнес водачи и политици, загрижени за бъдещето на човечеството . Това е неприятна вест за близо 600 милиона души, които живеят в крайбрежните зони по света . С повишението на морското ниво те ще бъдат все по-уязвими и това заплашва почти 1 трилион $ от световното благосъстояние. Тя разяснява, че политическите водачи би трябвало бързо да усилят финансирането за адаптиране към климата и вреди.
 Швейцарските ледници са стопени на половина спрямо 1931 година
Швейцарските ледници са стопени на половина спрямо 1931 година

Топят се все по-бързо, а ледниците на Швейцария са към половината от всички в европейските Алпи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР