Голямата шведска минна компания LKAB съобщи, че е открила най-голямото

...
Голямата шведска минна компания LKAB съобщи, че е открила най-голямото
Коментари Харесай

LKAB откри най-голямото находище на редки метали в Европа в Швеция

Голямата шведска минна компания LKAB заяви, че е разкрила най-голямото находище на редкоземни метали в Европа покрай Кируна, най-северния град в страната. Това оповестява профилирания уебсайт Mining.com. Това изобретение може да помогне на континента да се откъсне от превъзходството на Китай в бранша. Страната създава към 98% от групата от 17 минерала (церий, лутеций, ербий, уран и др.), употребявани в електрически транспортни средства (EVs), портативна електроника, вятърни турбини и военно съоръжение.

Находището Пер Гейер, ситуирано на север от най-голямата мина за стоманени руди на компанията в шведската част от Арктика, се чака да има над 1 млн. тона редкоземни детайли, оповестиха от LKAB.

Работата е към момента във фаза на изследване, означават от минната компания, като цялостните ресурси на находището към момента не са известни.
Реклама Дълга администрация
" Ще минат най-малко сред 10 и 15 години, преди да можем фактически да стартираме добива и да доставяме първични материали на пазара ", съобщи основният изпълнителен шеф Ян Мострьом в формалното известие, базирайки се на график, получен от други разрешителни процедури в промишлеността.

В същото време, шведската компания възнамерява да съобщи концесия за изследване тази година, преди да изиска разрешителни.
10-15 години ще са нужни да стартира добива и поради тежката бюрократична процедура. Реклама
Мострьом прикани Европейската комисия да форсира и рационализира тези процеси като част от своя Закон за сериозните първични материали, който се чака да бъде разгласен през март тази година.
Китайска доминация
През последните години Китай се откри като основен производител и експортьор на редкоземни метали, които са основни за направата на коли и други транспортни средства. Пекин обезпечава 98% от доставките на редкоземни материали в Европа. С сходна инвестиция в бранша, обаче, Швеция е на път да влезе в конкуренция с Китай за снабдяването на европейските страни с сериозни първични материали. Те са от голяма значимост за развиването на стопански браншове като опазване на здравето, електрическа подвижност, цифрови технологии и възобновима технология.

Търсенето на се чака да нарасне с 500% до 2050 година, което би довело до увеличение на конкуренцията на пазара за първични материали.

Затова Швеция играе основна роля в упоритостите на Европейския съюз за възобновима сила, като към този момент доставя към 90% от желязната руда, налична на континента. По-голямата част от стоманодобивното ползване се добива точно от LKAB. Европейският съюз смята, че редкоземните детайли са измежду най-критичните запаси за района.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР